Mekane lepinje od dizanog testa, koje su omiljene u čitavom regionu, uvrštene su na prestižnu listu najboljih evropskih hlebova, rame uz rame sa francuskim bagetom i italijanskom fokačom.
Ovo pecivo podseća na turski pide ili grčku pitu, a pravi se od osnovnih sastojaka, brašna, vode, kvasca i soli. Nakon što testo naraste, peče se na visokoj temperaturi u rerni, navodi portal Taste Atlas.
Najpoznatije je kao neizostavna pratnja ćevapima, koji na Balkanu imaju gotovo kultni status.
Za razliku od somuna, lepinja ima nešto čvršću teksturu i blaži miris, dok se somun, zahvaljujući svojoj mekšoj strukturi, brže topi u ustima.
Uvrštavanje lepinje nije iznenađenje, budući da je ova platforma nedavno i "komplet lepinju" svrstala među najbolje doručke sveta.
Prvo mesto Italija
U najnovijem izboru, međutim, prvo mesto zauzela je italijanska piadina romanjola, tanki hleb sa tiganja, koji se danas uglavnom koristi za sendviče.
Nekada se pravila od kukuruznog brašna i važila za hranu siromašnih, a u romanjolskom dijalektu nazivana je "la pjida ad furmantoun". Kasnije ju je opevao pesnik Đovani Paskoli u 19. veku, nazvavši je "hlebom siromaštva, ljudskosti i slobode". Danas piadina ima status zaštićenog proizvoda i jedno je od obeležja italijanske kuhinje.
U modernoj verziji najčešće se puni pršutom, mekim sirevima poput skvakveronea, paradajzom i rukolom. Najlepša je dok je još topla i savitljiva, neposredno nakon što siđe sa vrućeg tiganja, a najbolje je potražiti je u kioscima poznatim kao piadinerie.
Na listi deset najboljih evropskih hlebova Taste Atlasa našli su se:
- Piadina romanjola (Italija)
- Bolo do caco (Portugalija)
- Fokača iz Barija (Italija)
- Pao alentejanu (Portugalija)
- Baget (Francuska)
- Fokača (Italija)
- Pan de kampanj (Francuska)
- Fokača iz Đenove (Italija)
- Mekica/mekika (Bugarska)
- Lepinja (Srbija)
(EUpravo zato/TasteAtlas)