Ukoliko imate neki stari komad odeće, slagalicu ili knjigu koju želite da poklonite, to možete učiniti 31. avgusta u prostorijama Gete instituta u Beogradu tokom razmene.

Znate li da jedna osoba u proseku kupi gotovo 26 kg odeće godišnje, a 11 kg baci?

Od toga se 87 odsto spali ili završi na deponijama, a tek se nešto manje od jednog procenta reciklira.

Poslovni model "brza moda", po kome se garderoba proizvodi i prodaje po naročito niskim cenama, sve više podstiče konzumerističko ludilo, pa je zato neophodno da promenimo način razmišljanja i okrenemo se dugovečnijoj upotrebi garderobe, navode iz Gete instituta u Beogradu i pozivaju na akciju.

U subotu, 31. avgusta, u biblioteci se održava besplatna razmena garderobe, a cilj je da se produži životni vek tekstila i učini nešto dobro za životnu sredinu, ali i naše novčanike.

"A pošto je razmenjivanje veoma zabavno, proširili smo ga i na knjige i slagalice! Ovog puta pozivamo sve strastvene kolekcionare slagalica (od 7 do 107 godina) da dođu u Goethe-Institut na druženje, slaganje slagalica, razmenu i razgovor. Skini paučinu sa davno složenih slagalica i ponesi ih na razmenu!", naveli su organizatori.

Svrati, podari novi život odeći koju ne koristiš ili knjigama koje ne čitaš, a ponesi i staro pletivo ako ga imaš kod kuće. Zauzvrat ćeš možda pronaći neka nova/stara blaga.

Pravila su sledeća:

  • Jedna osoba može da donese maksimalno 5 predmeta po kategoriji (komada garderobe ili knjiga).
  • Dozvoljeno je doneti isključivo odabrane, oprane i dobro očuvane komade odeće.
  • Dečja odeća, donji veš, čarape i kupaći kostimi nisu dozvoljeni.
  • Sa razmene ponesi samo onoliko koliko ti je potrebno za ličnu upotrebu.
  • Možete uzeti samo onoliko knjiga koliko ste doneli.

Ovog puta prikuplja se i školski pribor koji će biti namenjen deci iz Svratišta. Ukoliko želite da donirate ranac, pernicu ili svesku A4-formata, to takođe možete učiniti na ovoj avgustovskoj razmeni u Knez Mihailovoj ulici br. 50 od 17 do 20 časova.

(EUpravo zato/Goethe.de)