Održana konferencija “Zona Sigurnosti”: Mladi kreiraju zajednice po svojoj meri

Kako mladi mogu da oblikuju svoje zajednice, kreiraju sigurne prostore i unaprede mentalno zdravlje? Upravo ovim pitanjima bavila se konferencija „Zona sigurnosti“, koja je okupila mlade lidere, predstavnike institucija i lokalnih vlasti u Evropskoj kući u Beogradu.

Uroš Terzija

U četvrtak, 24. oktobra, Krovna organizacija mladih Srbije održala je konferenciju o lokalnoj omladinskoj politici "Zona Sigurnosti" u Evropskoj kući u Beogradu. Konferencija je okupila mlade, predstavnike_ce udruženja, institucija i lokalne donosioce_teljke odluka kako bi zajednički mapirali korake za razvoj zajednica prilagođenih mladima, s posebnim akcentom na mentalno zdravlje i sigurne prostore za mlade.

U uvodnim obraćanjima, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, istakla je da se "omladinske politike moraju prilagoditi stvarnim potrebama mladih". Dodala je da je "ovakva saradnja svih aktera ključna kako bi se osigurala podrška mladima na lokalnom nivou".

Lazar Begović iz Upravnog odbora KOMS-a naglasio je da omladinska politika treba da odgovori na specifične izazove sa kojima se mladi suočavaju: "Prostori za mlade treba da budu mesta gde mladi mogu da se osećaju bezbedno, gde im se nudi podrška i mogućnost za rast."

Jedan od govornika na otvaranju bio je i Aleksandar Radovanović, šef Odseka za saradnju sa udruženjima i kancelarijama za mlade u okviru Ministarstva turizma i omladine, koji je istakao važnost tema koje konferencija pokriva: "KOMS je ovom konferencijom mapirao dve ključne teme: mentalno zdravlje mladih i prostore za mlade, koji mogu da budu njihova sigurna mesta za savetovanje i pružanje podrške. Podrška mladima u lokalnim zajednicama kroz ove prostore ne znači samo fizičku dostupnost, već i dostupnost kvalitetnih programa, kroz koje mogu da rastu, povezuju se i razvijaju".

Uroš Terzija 

Konferencija je obuhvatila tri panel diskusije o aktuelnim temama mentalnog zdravlja i programima za mlade, gde su učesnici_ce razgovarali o trenutnim inicijativama i potrebama u lokalnim zajednicama, uključujući pristup savetovalištima, kvalitetu programa i sigurnim mestima za okupljanje mladih.

Održani su sledeći paneli:

KAKO SMO? Mentalno zdravlje mladih u lokalnim zajednicama

Moderatorka panela bila je Darija Stijepić, a govorili su Sara Dojčinović, Psychosocial Innovation Network (PIN), Slavica Ranisavljev Kovačev, OPENS Sazvežđe podrške, Marijana Jović, Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada NAPOR, Todor Jovanović, mlada osoba iz tima za mentalno zdravlje mladih.

ŠTA U 4 ZIDA? Sadržaji u prostorima za mlade

Moderatorka Gordana Adamov je razgovarala sa panelistima Nemanjom Obradovićem iz OPENS-a, Snežanom Mrvić iz Centar za mlade CEZAM i Marija Živković iz Saveza omladinskih organizacija Niša SOON.

DA NAM SVIMA BUDE DOBRO. Lokalne inicijative za brigu o mentalnom zdravlju mladih

Moderatorka je bila Jelena Božić, a učesnici Matija Gogić iz neformalna grupa Blackout, Đorđe Stojanović iz udruženje mladih Naš svet, naša pravila i Nemanja Jović, Bečejsko udruženje mladih.

U kreativnom delu konferencije učesnici su, kroz "Izložbu džepnih problema", izrazili svoje stavove o mentalnom zdravlju, podsećajući sve prisutne na važnost dijaloga i podrške mladima.

Generalna sekretarka KOMS-a Milica Borjanić zaključila je konferenciju rečima: "Ova konferencija je početak jednog dubljeg dijaloga koji će uključiti i osnažiti mlade da preuzmu inicijativu i kreiraju zajednice po svojoj meri."

Konferencija "Zona sigurnosti” se realizuje u okviru projekta "Dijalozi sa mladima 2.0”, podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske unije.

(EUpravo zato)