Otvorena izložba "Tragom vina" posvećena Negotinskim pimnicama

Izložba o Negotinskim pimnicama "Tragom vina" svečano je otvorena u Francuskom institutu u Srbiji. Posvećena je saradnji između Francuske i Negotinske krajine i prikazuje kako ih je vino trajno povezalo pre skoro - dva veka!

EU za kulturno nasleđe i turizam Nj.E. Pjer Košer, ambasador Francuske u Srbiji

"Francuska je zemlja nadaleko poznata po svojim vinima, ali je tokom istorije bilo i problema vezanih za vinsku proizvodnju. Sredinom 19. veka francuske vinograde uništio je insekt filoksera i tada je Francuska morala da potraži druga tržišta sa kojih će kupovati vina. Tragajući za kvalitetom nalik francuskim vinima, stiglo se do Negotinske krajine i tada je počela saradnja naša dva naroda koja traje i danas", rekao je, otvarajući izložbu, Nj. E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Francuzi su tada pomogli negotinskim vinarima donoseći nova znanja i iskustva, a dobili su veoma kvalitetna vina, slična francuskim. Iz te saradnje nastale su pimnice (ili pivnice, oba oblika su pravilna), kućice u kojima se pripremalo i čuvalo vino. Jedan deo Negotinskih pimnica nedavno je obnovljen kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam".

"Kulturno nasleđe čini nas bližim i gradi mostove među nama. Evropska unija je posvećena očuvanju i promociji kulturnog nasleđa Srbije, koje je deo našeg zajedničkog, evropskog nasleđa", rekla je Plamena Halačeva, zamenica Šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji. Ona je dodala da je kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", Evropska unija u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom i Ministarstvom turizma i omladine, uložila 22 miliona evra.

EU za kulturno nasleđe i turizam  Plamena Halačeva, zamenica Šefa Delegacije EU u Srbiji

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji i domaćin izložbe, rekao je da je čitava oblast Negotinske krajine obeležena francuskim vinima. "Posebno se zahvaljujem istoričaru Stanislavu Sretenoviću koji je pripremao tekstove koji su na panoima", rekao je Pjere.

Kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" podržano je osam opština u istočnoj Srbiji i opština Topola u Šumadiji. Veliki infrastrukturni radovi u Rajačkim pimnicama trenutno su u završnoj fazi, a u njima se svake godine povodom berbe grožđa održava festival "Dan vina i lepog raspoloženja".

EU za kulturno nasleđe i turizam 

"U okviru ovog projekta uloženo oko 3,6 miliona evra za izgradnju infrastrukture u Negotinskim pimnica i to je dobar podsticaj i ohrabrenje za privatnike koji se bave vinom. Očekujem da će u budućnosti doći do ekspanzije vinskog turizma u Negotinskoj krajini", rekao je Uroš Kandić državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine.

Ovogodišnji festival u Rajačkim pimnicama "Dan vina i lepog raspoloženja" biće održan 12. oktobra u selu Rajac pored Negotina. O tradiciji vinske kulture ovog kraja govorila je Vesna Stanković, direktorka Muzeja Krajine iz Negotina. "Pozivam vas u Negotin da probate vina nastala od starih autohtonih sorti - tamjanike, začinka, bagrine i skadarke i da uživate u vinarijama i ambijentu pimnica, kao i da posetite Muzej Krajine, Mokranjčevu kuću i Muzej Hajduk Veljka", rekla je ona.

Izložba "Tragom vina" biće otvorena do 6. oktobra i deo je kampanje Evropska nedelja mogućnosti.

(EUpravo zato)