Nešto manje od mesec dana deli nas od početka leta i dugo očekivanih godišnjih odmora na obali jednog od mnogih toplih svetskih mora. Mnogi već imaju na umu kuda će se tokom vrelih letnjih meseci zaputiti na odmor, a naš predlog je uvek Turska – prijateljska zemlja širom sveta poznata po gostoprimstvu, kristalno čistim vodama, dugačkim peščanim plažama i – vrhunskoj gastronomskoj ponudi.
Nedelja turske kuhinje širom sveta se tradicionalno obeležava u periodu od 21. do 27. maja. Tim povodom u rezidenciji ambasadora republike Turske u Srbiji, gospodina Ilhana Sajgilija, priređena je proslava u čast turskih gastronomskih čarolija za veliki broj diplomatskih i predstavnika medija, industrije turizma, hotelijerstva i kulturnog života.
Klasike turske kuhinje, jela koja se u Turskoj prenose s generacije na generaciju, u Beogradu su pripremala dva majstora svog zanata: dugogodišnji šef kuhinje vrhunskih turskih restorana koji već godinama živi i radi u Beogradu, i šef kuhinje ambasade Turske u Beogradu koji ambasadoru Sajgiliju često priprema jela koja su najbolja kombinacija turske i srpske kuhinje.
"Ove nedelje proslavljamo našu tradicionalnu tursku kuhinju, u celom svetu. Ovu divnu tradiciju u cilju očuvanja vanvremenskih recepata i tradicionalnih ukusa naše kuhinje pokrenula je naša prva dama, gospođa Emine Erdogan. U Beogradu smo se okupili u rezidenciji, da se bolje upoznamo i podelimo sa vama našu tradiciju kroz ukusna i tradicionalna jela", kazao je ambasador republike Turske u Srbiji, gospodin Ilhan Sajgili.
"S obzirom na to da sa Srbijom delimo veliki deo kulturnog i gastronomskog nasleđa, uveren sam da većinu jela u kojima ćemo danas uživati već dobro poznajete i volite, iako ih mi drugačije zovemo."
Ambasador Sajgili pozvao je uvažene zvanice da probaju čorbu od sočiva, tradicionalno jelo turskih trpeza, kao i salatu od bulgura u vezi sa kojom je podelio i jednu anegdotu.
"Ova salata je u našoj zemlji poznata po tome što se najčešće jede u ženskom društvu, kada se dame okupe da ćaskaju i razmene svakodnevne događaje i utiske. Tu uspomenu nosim iz roditeljskog doma, od majke, a i danas to vidim kada se moja supruga sastane sa prijateljicama – kazao je s osmehom ambasador Turske u Srbiji.
"Imamo punjeni patlidžan kao predjelo, kao i kavurmu od jagnjetine koju jedemo za Bajram, a nešto slično probao sam i u Srbiji. Imamo i đuveč od mesa koji se dugo kuva, a probao sam ga i u Srbiji i znam da je deo i vaše nacionalne kuhinje. Pasulj je neizbežan u turskoj kuhinji, kao i pilav i sutlijaš koje i ovde veoma volite. Ašure je nezaobilazni deo bajramske trpeze koje simbolizuje solidarnost i verujem da ćete uživati u njegovom ukusu. I naravno – imamo i baklavu. Ukoliko vas bude zanimao neki recept, tu smo da ga podelimo sa vama. Bogatu trpezu danas su za nas pripremila dva master šefa - Nemanja koji je šef ambasade, i Hasan koji je rođen u Urfi, poznatoj po vrhunskoj hrani, te volim da kažem da se on rodio kao šef kuhinje. Uživajte u našim tradicionalnim jelima, prijatno i dobro nam došli" poručio je ambasador Ilhan Sajgili.
Bio je ovo i odličan povod da se najavi i letnja sezona u brojnim gradovima i regijama Turske, jer bolje asocijacije na odmor za dušu i telo od ukusnog zalogaja, vrhunskog vina i pogleda na more – ne postoji.