Trenutak je da ostvarite poslovnu ideju! Prijavite se za 300 ili 330 hiljada dinara za samozapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje uputila je javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samosapošljavanje.

Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Subvencija za samozapošljavanje je finansijska podrška namenjena osobama koje su nezaposlene i registrovane kod Nacionalne službe za zapošljavanje, a koje su završile obuku za razvoj preduzetništva.

Ova subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara za osobe sa invaliditetom.

Sredstva se mogu koristiti za osnivanje radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva, pod uslovom da osnivač zasnuje radni odnos u tom društvu.

Osoba koja ostvari pravo na subvenciju mora obavljati registrovanu delatnost i izmirivati poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počevši od dana otvaranja delatnosti.

NSZ može da obezbedi i eksternu mentorsku podršku za korisnike subvencije.

Da bi ostvarili pravo na subvenciju, morate da ispunjavate sledeće uslove:

  • Morate da budete prijavljeni na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe u momentu podnošenja zahteva.
  • Morate da imate završenu obuku za razvoj preduzetništva u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili druge odgovarajuće organizacije do dana podnošenja zahteva.
  • Izmirene prethodne obaveze i dugovanja prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje do dana podnošenja zahteva.
  • Ne prekoračen dozvoljeni iznos de minimis pomoći u tekućoj i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima o dodeli državne pomoći.

Tokom trajanja javnog poziva, osoba može podneti samo jedan zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje. Podnošenjem zahteva, osoba prihvata uslove navedene u javnom pozivu.

Za podnošenje zahteva potrebno je popuniti zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu Nacionalne službe za zapošljavanje i priložiti dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji NZS. Datum na priloženim dokazima mora biti najkasnije sa danom podnošenja zahteva. U slučaju kada je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti. NZS zadržava pravo da traži i druge relevantne dokaze za odlučivanje o zahtevu podnosioca.

Zahtev sa biznis planom i dokumentacijom se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici NSZ-a koja vodi evidenciju o nezaposlenoj osobi, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem na propisanom obrascu koji se može dobiti u svakoj organizacionoj jedinici ili preuzeti sa sajta www.nsz.gov.rs.