Bračni par Bonžiro, iz francuske Burgundije - poznate po vinu - već petnaest godina obrađuje vinograde u istočnoj Srbiji i pravi vino u Rogljevu kod Negotina.
Kada su ljudi počeli da napuštaju sela, francuski par se odlučio na neobičan potez i u Negotinskoj krajini otvorio vinariju sa vinima koja se prave po francuskoj tehnologiji.
Sve je počelo kada je filoksera u 19. veku uništila vinograde u Francuskoj, a u to vreme se naše vino izvozilo u ovu evropsku zemlju, preneo je RTS.
Srpsko vino je tada možda bilo mnogo više poznato u Francuskoj nego u Srbiji, poručio je Siril Bonžiro koji je sa suprugom Estel želeo da se okuša u ovoj veštini na našem području zbog povoljnih uslova.
Danas, par Francuza osam meseci godišnje provodi u Srbiji u kamenoj kući u Rogljevu.
"Ovde je mnogo dobro, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina, a to je mnogo važno za nas”, dodao je.
"Mi pijemo belo, crveno, roze vino, šampanj... ali iz Rogljeva - samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino", rekao je Siril.
Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, a u sezoni im pomažu sinovi, kao i neki lokalni meštani.
Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju, a čokote su uspeli da zaštite šeširima od lastara.
"Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra, idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično", ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.
Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni, a osim njega su restaurirali još dve kamene kuće, jedinstvene u svetu.
Najlepši posao posle berbe je priprema šire.
Kako su naveli, oko 20.000 litara izuzetnog vina napraviće ove godine.
Vino iz Rogljeva ide u svet
Estel i Siril Bonžiro iz Rogljeva vino izvoze u zapadnu Evropu, Ameriku i Japan.
Primera radi, na granici Belgije i Holandije nalazi se restoran koji je pre nekoliko godina proglašen za najbolji u Holandiji i 17. u svetu. Rezervacija je neophodna bar dva meseca unapred, ali one koji dobiju sto čeka iznenađenje - među vrhunskim vinima iz celog sveta nalaze se "Tajna" i "Želja", vina iz Srbije, tačnije, Negotinske krajine.
"Vidimo kakvo je grožđe. Ako probamo, vidimo da je slatko, ali da zadržava kiselost. U tome je tajna ove zemlje. Ona omogućava dobro zrenje grožđa, čuvajući kiselost koja daje svežinu u ustima", rekao je Siril Bonžiro za RTS pre nekoliko godina.
Bonžiro naglašava da ono što se nalazi u grožđu naći će se i u vinu.
Siril i Estel kažu da su u Francuskoj uradili što su mogli, a onda su sve sastojke neophodne za proizvodnju vrhunskog vina pronašli baš ovde - u skoro napuštenom selu Rogljevu.
Prema njihovom mišljenju, vinski podrumi iz ovog kraja su jedinstveni u Evropi.
(EUpravo zato/RTS)