Usvojena dva predloga za digitalizaciju pasoša! Sistem je na dobrovoljnoj je bazi, ali ima važne prednosti

Evropska komisija (EK) usvojila je dva predloga za digitalizaciju pasoša i ličnih karata za pojedince koji putuju u i iz Šengenske zone.

Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Automobili čekaju na grčkim prelazima

I građani Evropske unije i građani van bloka podležu sistematskim proverama lično prilikom prelaska spoljnih granica EU. Samo u 2023. godini zabeleženo je skoro 600 miliona prelazaka granica. Kako bi se ubrzale granične kontrole i omogućilo lakše i bezbednije putovanje, Komisija je predložila i usvojila digitalizaciju pasoša i ličnih karti za sve koji ulaze ili izlaze iz šengenskog prostora.

Konkretno, Komisija je usvojila je zajednički okvir za korišćenje digitalnih putnih isprava i novu aplikaciju "EU Digital Travel", za putnike kako bi kreirali i čuvali svoje digitalne putne isprave.

Digitalne putne isprave su digitalna verzija podataka iz pasoša i ličnih karata. One uključuju informacije koje stoje u čipu pasoša ili lične karte, uključujući sliku lica vlasnika, ali ne i otiske prstiju. Digitalni putni dokumenti mogu se čuvati na mobilnom telefonu i, kada postanu dostupni, u aplikaciji "EU Digital Travel".

Na dobrovoljnoj je bazi, ali ima važne prednosti

Kako Evropska komisija ističe u saopštenju, potpuno je na dobrovoljnoj bazi da li putnici žele da koriste ovu digitalnu verziju svojih dokumenata. Podsećaju i kako je ona potpuno besplatna.

Ovakva šema će imati nekoliko prednosti, navodi se na sajtu EK:

  • Ona će poboljšati bezbednost: teže će biti falsifikatorima da koriste lažne dokumente ili prođu kroz šengenske granice neprimećeni.
  • Ona će takođe oboljšati efikasnost graničnih kontrola: zahvaljujući unapred obavljenim proverama koje omogućavaju digitalne putne isprave, granične vlasti će moći više da se fokusiraju na krijumčarenje migranata i otkrivanje prekograničnih kriminalaca.
  • Osim toga, omogućiće lakše i brže prelaženje granica: putnici će moći da podnesu svoje digitalne pasoše ili lične karte unapred, za proveru unapred na granici.
  • Takođe će i smanjiti administrativno opterećenje za građane EU: zemlje EU mogu dozvoliti svojim građanima da koriste digitalne lične karte za druge oblike registracije i identifikacije.

Aplikacija "EU Digital Travel” biće dostupna za sve građane EU i van EU, poput Srbije, sa biometrijskim pasošem ili EU ličnom kartom koji putuju ka ili iz šengenskog prostora. Aplikacija će zahtevati pristanak korisnika pre obrade ličnih podataka. Granične vlasti će takođe biti obučene o pravilima bezbednosti podataka i zaštite podataka pre nego što dobiju pristup tim podacima.

Sledeći korak je da se Savet EU i Evropski parlament dogovore o predlozima. Kada budu usvojeni, biće razvijena aplikacija "EU Digital Travel” i potrebni tehnički standardi.

(JA/Eupravo zato/EK)