Bugari glasali sedmi put za četiri godine: Naše susede sada čeka ulazak u evrozonu

Bugarskoj je potrebno razdoblje stabilne vlade da bi ubrzala dotok sredstava Evropske unije u svoju lošu infrastrukturu i uvedla evro.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima

Bugarska stranka desnog centra GERB pobedila je na parlamentarnim izborima održanim, pokazuju preliminarni rezultati, ali će morati da traži koalicionog partnera da bi formirala vladu.

Na osnovu delimičnog prebrojavanja glasova, GERB je osvojio 26,08 odsto glasova.

Reformistička stranka Nastavljamo s promenama (PP) druga je sa 14,76 posto, objavljeno je nakon prebrojavanja više od 82 procenata glasova, dok je ultranacionalistička stranka Preporod treća s 13,8 odsto.

Održavanje nedeljnih izbora, sedmih u četiri godine, podstaknuto je neuspelim dogovorom bugarskih političkih stranaka u pogledu formiranja koalicione vlade, nakon neuspelih izbora 9. jula.

"Sa svima osim sa Preporodom"

Lider GERB-a, Bojko Borisov, jutros je zahvalio biračima na podršci, kazavši da će njegova stranka formirati novu vladu.

"Sarađivaćemo sa svima osim s Preporodom", rekao je.

Od 2020. vlade su u Bugarskoj bile kratkog veka. Brojni protesti organizovani protiv korupcije pridoneli su okončanju koalicije koju je predvodila stranka GERB.

Bugari hoće da uvedu evro

Bugarskoj je potrebno razdoblje stabilne vlade koja dobro funkcioniše da bi ubrzala dotok sredstava Evropske unije u svoju lošu infrastrukturu i podstakla je da uvede evro.

Planovi o pridruženju evrozoni već su dvaput odlagani zbog inflacije. Pristupanje je trenutno zakazano za 25. januar 2025, ali brojni birači se i dalje boje neizvesnosti.

"Čak i ako uspeju da formiraju vladu, ne dajem joj velike šanse za uspešan i zdrav život u sledeće četiri godine", rekao je Stojan Danin (37) iz Sofije.

(EUpravo zato/Index.hr)