Predsednica Evropske komisije: "Obavili ste sjajan posao na Reformskoj agendi, videla sam veliki napredak"

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen u dvodnevnoj je poseti Srbiji. U Palati Srbija, nakon svečanog dočeka i plenarne sednice, održana je zajednička konferencija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Fon der Lajenove. Evo i koje su bile njihove glavne poruke.

Foto: Petar Aleksić Vućić i Fon der Lajen tokom posete predsednice Evropske komisije Beogradu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je domaćin predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu 25. i 26. oktobra.

U Palati Srbije predsednici Komisije organizaivan je svečani doček, nakon koga su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen održali sastanak tet-a-tet. Usledila je plenarna sednica, a nakon toga su se lideri obratili javnosti na konferenciji za medije.

Foto: Petar Aleksić  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je istakla je da je dobijanje investicionog rejtinga ogroman uspeh za Srbiju, i čestitala je predsedniku Vučiću na tome.

"Plan rasta za Zapadni Balkan treba da približi naša tržišta, i postepeno da ih integriše. Mi otvaramo vrata u određenim sektorima za srpske kompanije, a zauzvrat tražimo određene reforme, koje su podržane dodatnim ulaganjima od EU. Prošlo je godinu dana od kada je to počelo, i zemlje su pripremile svoje agende. Želim da vam se zahvalim na sjajnom poslu na Reformskoj agendi", istakla je ona i dodala da će to doprineti lakšoj razmeni sredstava između Srbije i EU.

"Radimo na otvaranju Klastera 3"

Ona je takođe navela da Srbija postaje lider na polju zelene energije i električnim vozilima.

Fon der Lajenova je navela da će to doneti čak 20.000 radnih mesta i 6 milijardi evra Srbiji i da će taj novac ostati u našoj zemlji.

"Takođe, poštovaćemo i očuvaćemo vašu divnu prirodu, i to je standard koji koristimo u Evropskoj uniji, a kako je Srbija buduća članica, to radimo i ovde. To je održiva budućnost za naredne generacije. Treća inicijativa je investicioni plan za Zapadni Balkan. Već je došlo pet milijardi investicija, i radimo na projektima koji se tiču čiste energije. Impresionirana sam danas rezultatima koje sam videla u kompaniji HTEC", kazala je ona, i podvukla da je EU Srbiji najveći ekonomski partner.

Po pitanju hidroelektrana i sistemu snabdevanja električnom energijom, ona je takođe navela da je mnogo toga urađeno u Srbiji, dok se zajednički radi na projektima zelenog transporta, kao što je železnički koridor 10.

"Sećam se kada smo bili u Nišu na početku tog projekta, i rezultati su tu. Sve to čini solidnu osnovu da Srbija postane članica EU. Vi ste i dalje posvećeni da postanete deo evropske porodice. U vremenu sukoba značajno je postati deo mirne porodice. Pokazali ste da možete da ispunite neophodne mere, i posvetili ste se sprovođenju reformi. Videli smo da dela prate vaše reči. U tom duhu radimo na otvaranju Klastera 3. Želim i da se zahvalim na vašoj pomoći Ukrajini", navela je predsednica Komisije.

"Srbija posvečćeno radi na evropskom putu i nadamo se rezultatima"

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić više puta je zahvalio Fon der Lajenovoj na podršci koju Evropska unija pruža Srbiji.

Foto: Petar Aleksić  Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare tokom posete Ursule fon der Lajen

On je takođe podsetio da je EU Srbiji najveći donator i partner.

Vučić je naveo da je sa predsednicom Komisije imao dug i otvoren razgovor, da postoje stvari koje EU zamera Srbiji, ali da je predsednica Fon der Lajen uvek bila spremna da sasluša predstavnike Srbije.

On je istakao da je Srbija bila i ostala na evropskom putu.

"Dok sam predsednik mi glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati. To znači da je naš evropski put od ključnog značaja za naš napredak, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu, i da se nadamo rezultatima", istakao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na današnju posetu Ursule fon der Lajen kompaniji HTEC, koja je prethodila prijemu u Palati Srbija i kazao su oni uvek imali podršku EU i EBRD-a, "i to su stvari kojih ne smemo da se odričemo".

Podrška EU HTEC-u

HTEC se prvi put udružio sa sredstvima EU i EBRD 2020. godine kada je Banka odobrila zajam, koji je sufinansirao Fond za proširenje preduzeća (Enterprise Expansion Fund - ENEF) u okviru Investicionog okvira EU za Zapadni Balkan, kako bi olakšala HTEC-ovu akviziciju srpske IT kompanije Execom.

Nakon uspešne integracije Execom-a, HTEC je doživeo značajan rast. Odmah je udvostručio broj inženjera i brzo se pretvorio u jednu od najvećih i najbrže rastućih tehnoloških kompanija na Zapadnom Balkanu.

U septembru 2022. je potpisan zajam od 55 miliona evra koji je podržao dalje širenje i internacionalizaciju poslovanja HTEC-a kroz strateške akvizicije. Kompanija je takođe ulagala u jačanje svojih usluga i ekspertize u svim domenima, uključujući i FinTech.

Zajam predstavlja do sada najveće finansiranje EBRD-a jednoj kompaniji iz tehnološkog sektora na Zapadnom Balkanu i u skladu je sa strategijom banke da promoviše rast tehnološkog sektora i digitalizaciju u regionu.

Dodao je da je sa predsednicom Fon der Lajen razgovarao i o geopolitičkoj situaciji, i pojasnio joj kakva je politika Srbije.

"Od poštovanja Povelje UN, međunarodnog pravnog poretka, do toga da sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je Kijev dao agreman za otvaranje naše ambasade u Ukrajini", kazao je Vučić.

Naglasio je da trgovinska razmena sa zemljama EU stalno raste, i da je dosta reči bilo i o Reformskoj agendi.

"Znamo šta je naš posao, i šta moramo da uradimo po pitanju vladavine prava, reformi pravosuđa i suđenja u odgovarajućem roku", naglasio je.

Istakao je i da su za nas od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti, i da je trenutno najznačajniji projekat pruga Beograd-Niš.

Kazao je i da je uveren da ćemo u narednom periodu imati i dodatne rezultate kojima ćemo moći da se pohvalimo.

"Očekujemo da će Srbija privući 64 odsto investicija, u okviru Zapadnog Balkana. Naša stopa rasta je na nivou Evrope samo iza Malte, i naša stopa javnog duga je duplo niža od proseka EU, 46 odsto. Ali i u te reforme smo mogli da uđemo samo zahvaljujući pomoći EU", zaključio je Vučić.

Predsednica Komisije sutra putuje u Prištinu, nakon čega svoju posetu zemljama Zapadnog Balkana završava u Podgorici.

(M.A./EUpravo zato)