Tonino Picula novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju: Dugo se zalagao za proširenje EU

Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u EP još od 2013, na ovoj poziciji naslediće Vladimira Bilčika

Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula novi je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula novi je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u EP još od 2013, na ovoj poziciji naslediće Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat.

Ranije je potvrđeno da će pozicija izvestioca za Srbiju, koju je u proteklih deset godina držala Evropska narodna partija (EPP) biti dodeljena grupi Socijalista i demokrata (S&D).

Tonino Picula bio je ministar spoljnih poslova Hrvatske u vladi premijera Ivice Račana od 2000. do 2003. godine.
Poslanik u Evropskom parlamentu postao je na vanrednim izborima 2013. koji su održani povodom ulaska Hrvatske u EU.

U junu ove godine izabran je po četvrti put za poslanika EP, a od početka svog poslaničkog staža je član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Picula je tokom prethodnih saziva Evropskog parlamenta bio jedan od najaktivnijih poslanika kada je reč o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. U prethodnom sazivu je bio izvestilac za Crnu Goru, a takođe je bio izvestilac EP za Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), kao i novi Plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je usvojen ove godine.

Izvestioci u Evropskom parlamentu su, između ostalog, odgovorni za pisanje godišnjih izveštaja o stanju u državama kandidatima ili onima koji teže da to postanu. O izveštajima koje sačine izvestioci se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove (AFET), a potom na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

Osim za Srbiju, grupa Socijalista i demokrata imaće izvestioca i za Albaniju. Evropska narodna partija dobila je pozicije izvestilaca za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, liberalna grupa Obnovimo Evropu izvestioca za Crnu Goru, a grupa Zelenih izvestioca za Severnu Makedoniju.

(EUpravo zato/europeanwesternbalkans.rs)