Džejms O'Brajan: "Srbija je najveća ekonomija i neće region moći da napreduje ako Srbija ne bude integrisana"

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju Džejms O'Brajan kaže da želi da se svi Sporazumi i njihove odredbe postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine poštuju i da je najvažnije da Srbi u južnoj srpskoj pokrajini žive kao normalni evropski građani.

Us Embassy/State Department / Zuma Press / Profimedia Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju Džejms O'Brajan

Džejms O'Brajan je u razgovoru za RTS rekao da je, što se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština, potrebno da se sporazumi poštuju, da nacrt Statuta mora da prođe Ustavni sud, ali i da mora da postoji i širi razgovor da Srbi na Kosovu i Metohiji budu integrisani kako na jugu, tako i na severu.

On je kazao da je Zajednica srpskih opština važan korak, a bitno je da se napravi napredak i pre nego što se ona formira.

"Važno je da ljudi normalno žive, da se registruju brakovi, rođena deca i na svemu tome radimo istovremeno. Obaveze postoje od 2015, kada su prvi put potpisne, ja ne mogu rok da obećam, ali je najvažnije da Srbi žive kao normalni evropski građani", kazao je O'Brajan.

Prema njegovim rečima, SAD nisu mesto gde se razgovor dve strane odvija, ali su veoma aktivne na terenu.

Smatra da je važno da se zaštite građani svih nacionalnosti i da je cilj da se razgovara o praktičnim stvarima, od toga kako da se protok robe ubrza, zbog čega je u interesu svih da se prelazi otvore i da sirovine iz centralne Srbije ulaze u pokrajinu kako bi se nastavila proizvodnja.

"Sve se rešava kroz razgovore"

U tom ontekstu, kaže da je otvaranje prelaza uspeh, a ponašanje Prištine i to što svoje poteze ne koordiniše sa SAD ocenio je kao želju privremenih institucija da pokažu moć, a da manje da rade za narod.

"Postoje posledice za to, a najveća je bila kada velike države Evrope nisu dozvolile da Kosovo uđe u Savet Evrope. Sve to jer nema koordinacije", rekao je O'Brajan. Dodaje i da ne bi insistirao na sankcijama protiv Prištine, jer se one primenjuju kada je u pitanju korupcija ili zaštita ljudskih prava.

On je poručio da se problemi rešavaju kroz razgovore, dok je govoreći o evrointegracijama, istakao da SAD žele da se sve zemlje Zapadnog Balkana kreću ka Evropskoj uniji, i da je u tom smislu važan korak Plan rasta.

"Srbija je najveća ekonomija i neće region moći da napreduje ako Srbija ne bude integrisana. Stari konflikti mogu samo da zadrže Srbiju na tom putu", rekao je on i istakao da bi sve privrede regiona trebalo da se integrišu jer je to cilj Plana rasta.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)