Čak 416 organizacija poslalo otvoreno pismo institucijama EU: Sačuvajte nam demokratiju i osnovna prava!

Organizacije civilnog društva iznele su nekoliko ključnih preporuka koje bi Evropska unija trebalo da uvrsti u svoju politiku u predstojećem periodu.

Ludovic MARIN / AFP / Profimedia Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Čak 416 organizacija civilnog društva s područja Evropske unije pozvalo je institucije EU da u nadolazećem petogodišnjem razdoblju daju prioritet akcijama koje podstiču razvoj civilnog prostora, očuvanje demokratije i zaštitu osnovnih prava.

Uoči sledećeg petogodišnjeg zakonodavnog perioda Evropske unije, 416 organizacija civilnog društva, iz 26 država članica i 4 zemlje kandidatkinje, pokrenulo je zajedničku inicijativu za jačanje civilnog prostora, očuvanje demokratije i zaštitu osnovnih prava u Evropi.

Ove organizacije, predvođene inicijativom "Civil Society Europe" (CSE), upozoravaju na rastuće izazove s kojima se suočava civilno društvo širom Evrope – od restriktivnih zakona do finansijskih ograničenja i fizičkih napada.

Ovi problemi ugrožavaju same osnove demokratije i vladavine prava unutar Evropske unije.

Ključna uloga civilnog društva

Civilno društvo ima presudnu ulogu u promovisanju građanskih, političkih, socijalnih, kulturnih prava i prava životne sredine. Njihova misija uključuje osnaživanje marginalizovanih glasova, podsticanje aktivnog učestvovanja građana u procesima donošenja odluka i odgovorno postupanje vlasti.

Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia 

 "Uprkos neprocenjivom doprinosu civilnog društva, svedočimo sve većem ograničavanju građanskih sloboda i demokratskih standarda unutar Evropske unije, što je jasno iz istraživanja i izveštaja Europske komisije o vladavini prava", navodi se u otvorenom pismu.

Ključne preporuke za EU

Organizacije civilnog društva iznele su nekoliko ključnih preporuka koje bi Evropska unija trebalo da uvrsti u svoju politiku u predstojećem periodu:

  • Evropska strategija za civilno društvo – Prepoznavanje ključne uloge civilnog društva u jačanju demokratije i ljudskih prava.
  • Mandat potpredsednika Evropske komisije za demokratiju i građanski prostor – Snažan mandat za zaštitu civilnog prostora i podršku aktivistima koji su pod pritiskom.
  • Ugovor o civilnom dijalogu – Stvaranje strukturiranog okvira za trajnu i smislenu saradnju između EU institucija i organizovanog civilnog društva.
  • Osnaživanje finansijske podrške – Povećanje sredstava za programe finansiranja civilnog društva kroz uključive procese kokreacije.
  • Evropski semestar za demokratiju – Godišnji pregled koji bi uključivao posebnu analizu stanja civilnog prostora, uz jasno povezivanje s mehanizmima sprovođenja i reformi.
  • Jačanje evropskih institucija
  • Pismo takođe poziva na jačanje uloge Agencije za osnovna prava (FRA), koja bi trebalo da ima mogućnost izdavanja nezavisnih mišljenja o politikama EU-a i aktivno sudeluje u proceni njihovog uticaja na osnovna prava.

Ove preporuke temelje se na dugogodišnjem radu organizacija civilnog društva na nacionalnom i evropskom nivou i trebalo bi da budu putokaz za delovanje institucija EU-a u sledećih pet godina.

“Spremni smo da sarađivati sa svim institucijama i političkim snagama koje su predane ostvarivanju ovih predloga. Zajedno možemo da izgradimo Evropu u kojoj civilno društvo cveta, demokratija napreduje, a temeljna prava su zaštićena,” poručuje Gabrijela Siviko, predsednica "Civil Society Europe".

Celo pismo možete pročitati na ovom linku.

(EUpravo zato/Gong.hr)