Nobela za hemiju dele tri naučnika: Dvojac iz Gugla i američki profesor nagrađeni za istraživanja proteina

Dobitnici će podeliti novčanu nagradu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna (oko 1.000 000 evra).

Christine Olsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia Ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju će podeliti tri dobitnika

Švedska kraljevska akademija nauka ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju ravnopravno je dodelila Dejvidu Bejkeru „za računarski dizajn proteina", ali i Demisu Hasabisu i Džonu M. Džamperu „za predviđanje strukture proteina".

Dobitnici će podeliti novčanu nagradu u iznosu od 11 miliona švedskih kruna (oko 1.000 000 evra). Nagrada za hemiju se dodeljuje od 1901. godine i do sada je bilo 115 laureata.

U pitanju su dva naučnika iz "Google DeepMind" i američki biohemičar koji su nagrađeni za predviđanje i dizajniranje strukture proteina.

Demis Hasabis, osnivač kompanije "DeepMind", podeliće jedan deo nagrade sa Džonom Džamperom koji je predvodio razvoj njihovog softvera "AlphaFold" za predviđanje proteina.

Drugi deo nagrade je dodeljen profesoru Dejvidu Bejkeru, sa Univerziteta u Vašingtonu, za istraživanje koje je dovelo do stvaranja potpuno novih vrsta proteina.

Podsetimo, naučnici Džon Hopfild i Džefri Hinton dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za otkrića i izume koji su postavili temelje za mašinsko učenje.

Pre njih su američki naučnici Viktor Ambros i Gari Ruvkun dobili ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu za otkriće mikro RNK, odnosno fundamentalnog principa kojim se reguliše aktivnost gena.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće obelodanjen sutra, 10. oktobra, a dan kasnije će biti dodeljena i Nobelova nagrada za mir.

Ime dobitnika Nobela za ekonomiju biće poznato 14. oktobra.

(EUpravo zato)