Novosađani pokrenuli čokoladnu revoluciju: Napravili čokoladicu uz pomoć 3D štampača!

"Ovaj neobičan patent omogućiće kreiranje jedinstvenih čokoladnih umetničkih dela, zahvaljujući timu stručnjaka okupljenih oko želje za inovacijama", naveli su iz Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

Frederik Buyckx/Foodlink/ByFlow / Ferrari / Profimedia 3D štampana hrana postaje sve popularnija u svetu

U vremenu kada se ljudi pitaju jedu li dovoljno zdravo i da li je vreme za dijetu, ne obraća se pažnja da su među nama i jela napravljena uz pomoć 3D štampača.

Danas se mogu probati "odštampani" slatkiši, sirevi ili pice. Naravno, pitanje ko bi to zaista i jeo, ali je NASA razmatrala da li bi to bilo idealno rešenje za astronaute dok borave u svemiru.

U Londonu, recimo, postoji i restoran koji služi 3D štampanu hranu.

Ovoj revoluciji sada se pridružio i Naučno-tehnološki park Novi Sad koji je, spajanjem tehnologije i gastronomije, predstavio čokoladu iz 3D štampača.

"Ovaj neobičan patent omogućiće kreiranje jedinstvenih čokoladnih umetničkih dela, zahvaljujući timu stručnjaka okupljenih oko želje za inovacijama. Korišćena je najnovija oprema – WiiBoox Lucky Bot, patent startapa, za stvaranje personalizovanih čokoladnih kreacija koje su do sada bile nezamislive. Projekat je testiran sa globalnim liderom u proizvodnji čokolade, Barry Callebaut, čiji su nas stručnjaci podržali i priznali inovaciju", naveli su iz Naučno-tehnološkog parka Novi Sad (NTP NS) na društvenim mrežama.

Ovaj tim inovatora uključuje rukovodioca Razvojnog centra NTP NS Vladimira Todorovića, profesora Dejana Movrina i talentovanog studenta Mladena Milića.

Kako su dodali, njihov trud i znanje pretvorili su ideju u stvarnost i potvrdili da je "NTPNS mesto sjajnih ideja".

Njihove aktivnosti će se nastaviti i tokom jeseni kada će biti organizovani brojni događaji i radionice gde će građani moći da se upoznaju sa ovom fascinantnom tehnologijom. To je će biti i prilika i da se okuse ove jedinstvene čokoladne poslastice.

(EUpravo Zato)