Prva škola u Srbiji sa ovakvim tipom upravljanja otpadom: Organizovaće se i takmičenje među odeljenjima

Jedna srednja škola u Srbiji postala je pionir u Srbiji zbog načina na koji upravljaju otpadom. Oni, naime, uvode reciklažni automat za PET ambalažu i limenke

Rolf Poss / imago stock&people / Profimedia

Zrenjaninska gimnazija će u oktobru napraviti značajan korak ka ekološki odgovornijoj budućnosti uvođenjem reciklažnog automata za PET ambalažu i limenke. Ona će na taj način postati prva škola u Srbiji sa ovakvim tipom upravljanja otpadom, prenosi portal I love Zrenjanin.

Gimnazijalci će tokom oktobra učestvovati u takmičenju između razreda u sakupljanju plastičnih flaša i aluminijumskih limenki koje će ubacivati u reciklažni automat. Ova mašina izbacuje slip sa brojem ubačenih ambalažnih jedinica, a razred koji sakupi najviše ambalažnih jedinica, osvojiće nagradu.

Aleksandar Rakita, profesor hemije i koordinator ovog projekta u Zrenjaninskoj gimnaziji, ističe da je glavni cilj edukacija i podizanje svesti među mladima.

"Ovaj projekat je izuzetno važan za naše učenike jer će ih direktno uključiti u proces reciklaže i omogućiti im da shvate koliko je važno odgovorno postupati sa otpadom. Reciklažni automat koji postavljamo u školi biće konkretan primer kako možemo doprineti smanjenju zagađenosti naše planete. Moramo istaći i to da je naša Zrenjaninska gimnazija prva škola u Srbiji, kao obrazovovno-vaspitna ustanova, koja ima ovaj reciklažni automat", istakao je profesor Rakita.

To nije jedina aktivnost

Automat je dizajniran tako da omogući jednostavan i efikasan način sakupljanja i reciklaže PET ambalaže i limenki. Učenici i nastavnici će moći da ubace prazne boce i limenke u uređaj, koji će ih automatski sortirati i pripremiti za dalju reciklažu.

Ovaj projekat je deo šireg programa u okviru kojeg Zrenjaninska gimnazija radi na obrazovanju za održivi razvoj. Pored samog reciklažnog automata, planirano je i sprovođenje niza radionica i predavanja na temu održivosti, zaštite životne sredine i značaja recikliranja.

Inače, inicijativu pod nazivom "Ambalaža je dragocen resurs" pokrenule su kompanije Tomra Collection i Sekopak u saradnji sa Zrenjaninskom gimnazijom sa ciljem edukacije mladih o važnosti pravilnog upravljanja ambalažnim otpadom kroz pametnu reciklažu.

(EUpravo zato/Ekapija)