30 miliona evra za sanaciju deponije Duboko: Gradi se postrojenje za prikupljanje gasa, radovi počinju u septembru

Deponija Duboko će biti proširena i sanirana.

Youtube/ZooM Vesti Uzice Požar gori na deponiji Duboko

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će, nakon gašenja požara na deponiji Duboko kod Užica, ta lokacija postati regionalni centar za devet lokalnih samouprava i da je za to izdvojeno 30 miliona evra.

Očekuje da će radovi početi u septembru.

Kako je dodala, tokom kampanje "Sarađuj, ne zagađuj" biće uklonjeno 1.100 smetlišta širom Srbije.

Na deponiji Duboko je nedavno ugašen požar koji je bio aktivan nekoliko dana, ali je i pre toga rađeno na modernizaciji centra.

U modernizaciju Dubokog će biti uloženo 30 miliona evra, a ministarka je istakla da su sredstva obezbeđena, kao i da se trenutno bira izvođač radova.

Prema njenim rečima, trenutno punim kapacitetom radi samo regionalni centar u Subotici, a planirana je i gradnja u Kaleniću kod Uba. Uskoro počinju radovi i u Somboru.

Lokacija Duboko bi trebalo da bude proširena i sanirana, a biće napravljeno postrojenje za prikupljanje gasa, pošto je paljenje gasa jedan od glavnih uzroka požara na odlagalištima smeća.

"Uklonićemo 1.100 smetlišta širom Srbije"

Kada je reč o kampanji "Sarađuj, ne zagađuj", ministarka je poručila da je kampanja uspešna ako svako od nas oseti odgovornost, i ako se svest kod građana probudi i u najmanjoj meri.

"Mi kao Ministarstvo ostavljamo značajna sredstva za uklanjanje smetlišta i deponija manjeg obima širom Srbije. Već ćemo sa završetkom ove kampanje ukloniti 1.100 smetlišta i svakako da nam se taj broj smanjuje u odnosu na onaj koji smo imali pre nekoliko godina od 2.500", navela je.

(EUpravo Zato/RTS)