Nemački gigant kupcima električnih vozila nudi i solarne panele: Uveravaju da je to dobar način za uštedu

Poznati nemački proizvođač automobila želi na poseban način da se umili kupcima električnih vozila.

John Walton / PA Images / Profimedia

Kompanija Volkswagen planira da se dodvori kupcima električnih vozila tako što će im ponuditi solarne panele kako bi smanjili troškove punjenja baterija.

Nemački proizvođač automobila će nuditi i panele pored punjača, a prema njihovim procenama, to je ušteda od 40 odsto zato što će višak solarne energije koristiti za napajanje vozila.

Brojke su zasnovane na analizi britanske organizacije za energetsku efikasnost "Energy Saving Trust" koja kaže da bi prosečno domaćinstvo plaćalo oko 8.200 evra za solarnu elektranu od 3,5 kWh.

Volkswagen sarađuje sa norveškom firmom Otovo koja se bavi instaliranjem solara. Osnovana je 2016, a do sada je postavila 20.000 instalacija u 13 evropskih zemalja, uključujući Francusku i Veliku Britaniju.

"Električni automobil je zeleni samo ako je i električna energija koju koristi zelena, a solarna energija je jedna od finansijski najefikasnijih koje jedno domaćinstvo može trenutno da koristi kako bi dostigli mobilnost i energetsku tranziciju kod kuće", poručili su iz nemačke kompanije.

Volkswagen već prodaje punjače u okviru svog brenda Elli, a pokrenuo je i punjač Elli 2 koji posebnim softverom puni električna vozila kada postoji višak energije od solarnih panela ili kada su cene struje niske, što je jeftinije za kupce.

(EUpravo Zato/Euronews)