Balkan gori, temperature i dalje visoke: Stručnjaci pozivaju na hitnu reakciju u borbi protiv klimatskih promena

Dok Balkan i delovi južne Evrope poslednjih dana gore, a svakodnevno se prijavljuju nova žarišta, stručnjaci kažu da je vreme da se preduzmu mere kako bi se izbeglo više klimatskih katastrofa širom Evrope. Oni pozivaju evropske lidere da se pozabave zabrinjavajućim temperaturnim trendovima širom kontinenta.

Ivo Cagalj/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia Vatrogasci u borbi protiv požara u Tučepima, Hrvatska, jul 2024.

Toplotni talasi koji su u toku izazvali su požare širom Balkana i južne Evrope, a zemlje poput Bugarske i Albanije trenutno primaju međunarodnu pomoć za gašenje požara kroz sistem podrške EU.

Srbija je poslala helikoptere u Severnu Makedoniju kako bi pomogla u suzbijanju šumskih požara koji i dalje izmiču kontroli na toplotnim temperaturama u toj balkanskoj zemlji.

Vatrogasni helikopteri korišćeni su i na obroncima planine Kozjak, kod manastira Prohor Pčinjski na jugu Srbije.

Veliki požari u delovima Severne Makedonije ove nedelje uništili su i oštetili domove, prinudnu evakuaciju i odneli život jednog starijeg stanovnika u selu oko 60 kilometara istočno od prestonice Skoplja.

Snažni vetrovi su od ponedeljka ubrzali širenje požara u delovima istočne i centralne Severne Makedonije, saopštili su zvaničnici.

Šumski požari su u sredu nastavili da bukte u Albaniji, približavajući se kućama u južnom selu Mashkullore, ali nisu naneli štetu.

Stotine albanskih vatrogasaca, vojnog osoblja i dobrovoljaca uspelo je da stavi pod kontrolu veliki požar u priobalnom gradu Šengđin nakon što je oštetio krov i dva bara na plaži, zbog čega su posetioci panično bežali.

Helikopter albanske vojske Cougar i dva italijanska aviona Canadair, deo Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, pomogli su da se grad na obali sačuva od vatre.

U Hrvatskoj su požari koji su izbili na obali Dalmacije takođe primorali stanovnike da se evakuišu, ali nije bilo žrtava.

Prema podacima hrvatskih hitnih službi, na 122 različita požara u Hrvatskoj angažovano je 755 vatrogasaca, uz pomoć 10 aviona Kanadera.

Hrvatska vatrogasna brigada potvrdila je da su od četvrtka požari na svim područjima uspešno lokalizovani i suzbijeni.

Ekstremne vrućine nastavljaju da prže i druge delove Evrope, a devet opština širom Španije pod narandžastim je upozorenjem na visoke temperature.

Stručnjaci kažu da je vreme da se deluje kako bi se izbeglo više klimatskih katastrofa širom Evrope i pozivaju evropske lidere da se pozabave zabrinjavajućim vremenskim trendovima širom kontinenta.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)