Kada je u vašem kraju JEFTINA STRUJA? Nisu svuda ista pravila, a ovo su najbolji načini da uštedimo

Pranje veša ili sudova, kao i korišćenje bojlera tokom noći može doneti uštede koje nisu zanemarljive.

Stefan Stojanović Brojnim sugrađanima računi za struju predstavljaju veliku muku

Računi za struju mnogima zadaju glavobolje, ali postoji nekoliko stvari koje možemo da uradimo kako bismo makar malo uštedeli.

Ne treba zaboraviti da cena struje tokom dana nije ista kao i tokom noći, a tarife nisu iste na celoj teritoriji Srbije.

Cene struje tokom dana su znatno više u odnosu na noćne sate, a ova razlika u cenama može varirati i do tri puta. Na primer, pranje veša ili sudova, kao i korišćenje bojlera tokom noći može doneti uštede koje nisu zanemarljive.

S obzirom na to da su termini za jeftinu struju različito određeni u različitim delovima Srbije, važno je dobro se informisati kada je struja jeftinija u vašem kraju.

Jeftina struja - kada počinje da važi u Beogradu, Vojvodini ili Centralnoj Srbiji?

Srbija je podeljena u tri zone kada je reč o satnici jeftinije tarife za struju, a to su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Stanovnici Vojvodine mogu računati na jeftiniju struju od 23 sata uveče do 7 sati ujutru i to svih sedam dana u nedelji, bez obzira da li je radni dan ili vikend.

U Beogradu jeftinija tarifa važi od ponoći do 8 sati ujutru, dok u centralnoj Srbiji stanovnici mogu koristiti jeftiniju struju od 22 sata uveče do 6 sati ujutru.

Hympi / Alamy / Alamy / Profimedia 

Važno je napomenuti da se jeftinija tarifa može iskoristiti samo tokom noći i u propisanim terminima za svaki deo zemlje. Preko dana, kao i vikendom, ne može se računati na jeftiniju tarifu.

Kako proveriti da li koristite jeftinu struju?

Postoje dve vrste brojila: jednotarifna i dvotarifna.

Jednotarifna brojila: Imaju samo jednu tarifu za struju što znači da je cena struje ista tokom celog dana. Domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila ne mogu iskoristiti jeftiniju tarifu, ali mogu uštedeti postavljanjem štedljivih sijalica, zamenom stolarije i unapređenjem energetske efikasnosti u svojim domovima.

nito / Alamy / Alamy / Profimedia 

Dvotarifna brojila: Ova brojila imaju dve tarife - skuplju tarifu koja važi tokom dana i jeftiniju tarifu koja važi tokom noći. Domaćinstva koja imaju dvotarifna brojila mogu iskoristiti jeftiniju tarifu i time uštedeti na računima za struju. Na dvotarifnim brojilima se može videti koja tarifa je trenutno na snazi.

Stefan Stojanović 

Saveti za uštedu struje

  • Isključite uređaje koje ne koristite iz struje. To su najčešće ruteri i punjači za telefon ili laptop
  • Pre putovanja isključite televizore, kompjutere i druge uređaje za kojima ne postoji potreba dok ste odsutni
  • Sklonite sve stvari pre usisavanja, kako biste smanjili vreme rada usisivača
  • Koristite LED sijalice umesto običnih sijalica
  • Poboljšajte izolaciju zidova i kvalitet stolarije kako biste smanjili rasipanje energije
  • Ograničite vreme tuširanja na četiri minuta
  • Mašinu za pranje sudova koristite samo kada je puna
  • Ukoliko kuvate ili podgrevate malu količinu hrane, koristite manji uređaj poput mikrotalasne pećnice
  • Isključujte svetla kada niste u prostoriji

Podsetimo, naša država daje subvencije za zamenu stolarije, izolacije, krovova i toplotnih uređaja, kao i za postavljanje solarnih panela.

(EUpravo zato/Kurir)