Skoro skroz su izumrli, a sada ih vraćaju u divljinu: Njihova uloga je ključna u očuvanju ekosistema

Evrospki hrčci igraju ključnu ulogu u ekosistemu stepa jer raznose semena, unapređujući bioraznolikost i plodnost tla.

Youtube/Rewilding Danube Delta Evropski hrčci su danas skoro potpuno nestali i smatraju se kritično ugroženom vrstom

Na ukrajinskoj strani delte Dunava odigrava se jedan neverovatan eksperiment. U prirodu je pušteno 13 evropskih hrčaka koji imaju zadatak da ožive stepu Tarutino u okviru projekta "Rewilding Europe".

"Rewilding Ukraine" je deo mreže organizacija koje se bave očuvanjem životne sredine, a obavlja se u saradnji sa Kijevskim zoo vrtom, gde su hrčci uzgajani, Parkom prirode stepe Tarutino i Etnografskim parkom.

Evropski hrčci su nekada obitavali u velikom broju širom Evrope, ali su danas skoro nestali zbog gubitka staništa, zagađenja i istrebljivanja. Nalaze se na Crvenoj listi IUCN kritično ugroženih vrsta.

Krupniji su od uobičajenih hrčaka koji se drže i kao kućni ljubimci, mogu da narastu do 30 cm dužine i 500 grama težine. Žive na travnatim staništima i hrane se pšenicom, kukuruzom, semenkama suncokreta, biljkama i insektima.

Igraju ključnu ulogu u ekosistemu stepa jer raznose semena, unapređujući bioraznolikost i plodnost tla.

Važan su deo lanca ishrane jer služe i kao plen pticama grabljivicama i sisarima.

Nakon što su prvobitno smešteni u specijalizovane prostore kako bi se aklimatizovali i zaštitili od predatora, 13 hrčaka je pušteno u divljinu gde će biti pažljivo praćeni. To je treći ovakav poduhvat za tri godine.

Evropski hrčci mogu prilično dobro da se kamufliraju pošto 95 odsto vremena provode ispod zemlje, pa ih nije lako uočiti.

Ipak, oni su samo deo bogatstva stepe Tarutino u Ukrajini. Tamo se sprovode mnogi drugi projekti oživaljavanja biodiverziteta, ali i turizma kako bi se oporavila lokalna ekonomija.

I naredne godine se planira puštanje evropskih hrčaka u divljinu u okviru projekta "Rewilding Ukraine".

(EUpravo zato/Discoverwildlife.com)