Zavrni rukave u nedelju: Na više od 80 lokacija u zemlji 29. septembra akcija čišćenja

Nacionalna kampanja čišćenja "Zavrni rukave" održaće se u nedelju, 29. septembra, na više od 80 lokacija. U svim mestima u Srbiji čistiće se istovremeno - od 10 do 12 sati.

MONDO/Uroš Arsić U nedelju, 29. septembra na više od 80 lokacija u Srbiji biće organizovana akcija čišćenja - Zavrni rukave

Akcija "Zavrni rukave" se održava nekoliko puta godišnje sa namerom da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

Do sada je prijavljeno 89 lokacija u Srbiji gde će se čistiti, ali spisak još nije konačan, pošto prijavljivanje nije završeno. Na sajtu "Zavrni rukave" nalazi se spisak lokacija za čišćenje, a postoji mogućnost da se prijave "vođe timova" i nova mesta, kao i volonteri.

Organizatori poručuju da Zavrni Rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži podizanju svesti o velikom problemu nesanitarnih opštinskih i gradskih deponija, o problemu bacanja smeća u prirodi, kao i mobilizaciji građana u cilju kreiranja kritične mase željne institucionalnih promena.

"Kao ekolozi, pozivamo vas da nam se tog dana pridružite u akciji čišćenja. Sakupljaćemo samo otpad koji neće ugroziti nikoga od nas -plastiku, limenke, papir, karton, tekstil i slično", saopštili su organizatori.

Kampanju "Zavrni rukave" pokrenulo je udruženje "Eko straža", a po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao Let's Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca (odnosno 13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

(M.A/EUpravo zato)