Prijavite se na neki od brojnih besplatnih izleta: Evo kako se širom Srbije obeležava Evropski vikend posmatranja ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je građane da se 5. i 6. oktobra pridruže nekom od brojnih izleta sa posmatranjem ptica koji se organizuju na preko 30 lokacija širom Srbije u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia Najveći broj roda u Srbiji gnezdi se u Vojvodini

Prvog vikenda oktobra imate priliku da se pridružite nekom od izleta u okviru kojeg je organizovano posmatranje ptica. 

Organizator, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve ljubitelje prirode da se pridruže događaju.

"Izleti se uvek organizuju prvog vikend oktobra, što je period godine kada milioni ptica napuštaju svoja staništa za gneždenje u Evropi i sele se ka svojim zimovalištima na Mediteranu ili u Africi. Srbija se sa svojim zaštićenim i drugim značajnim područjima za ptice nalazi na glavnoj ruti ptica, pa se u ovom periodu godine može videti znatno veći broj vrsta u odnosu na gnezdeći period", navedeno je na sajtu udruženja.

Ove godine u fokusu je organizovanje izleta na vlažnim staništima od međunarodnog značaja koja su od neprocenjive važnosti za ptice, životnu sredinu, biodiverzitet i čoveka.

Izleti će biti organizovani na preko 30 lokacija širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Zlatibora, Rusande, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog parka u Novom Sadu, na Zemunskom keju u Beogradu, pored vodenih površina kao što su Oblačinsko jezero u Nišu, Kompenzaciono jezero u Pirotu, na ribnjacima Svilojevo, Kapetanski rit i Bečej.

Takođe, ove godine će biti organizovan i izlet u Tarašu, selu u Srednjem Banatu koje titulu Evropskog sela roda ponosno nosi već 10 godina.

Učešće na izletima je besplatno, uz prethodnu obaveznu prijavu do 3. oktobra OVDE, a na linku ćete pronaći i tačan spisak lokacija izleta.

(M.A./EUpravo zato/eKapija.com)