Visoke novčane kazne od 17.000 evra ili 3 godine zatvora: Kako su se zelene kornjače vratile na kiparske plaže?

Zaštićene zelene i glavate kornjače se vraćaju na plaže dve britanske vojne baze na Kipru gde je zabeležen značajan porast zaštićenih zelenih i glavatih kornjača.

Ian Rutherford / Alamy / Alamy / Profimedia Novčane kazne od 17 hiljada evra i dnevne patrole. Uz pomoć ovih mera su se zelene kornjače vratile na kiparske plaže

Zaštićene zelene i glavate kornjače vraćaju se na plaže na kojima su dve britanske vojne baze na Kipru, a broj gnezda premašio je prošlogodišnji rekord za skoro 25 odsto, saopštili su ekolozi.

Ove godine na svim peščanim plažama u bazama zabeležena su 382 gnezda morskih kornjača - što je za 100 više od prošlogodišnjeg broja.

Višedecenijska posvećenost vlasti baze da čuvaju gnezda se isplatila, prema rečima policajca za zaštitu životne sredine,  Aleksija Perdioua.

U proseku je otkriveno samo 30 gnezda kornjača svake godine na ovim plažama između 1994. i 2011. godine.

Preokret je izuzetan s obzirom na to da samo jedno od 1.000 mladunčadi kornjača dostigne odraslo doba.

„Povećanje gnezda kornjača rezultat je doslednog, sistematskog pristupa, zajedno sa naporima sprovođenja da se minimiziraju nelegalne, štetne aktivnosti na plažama za gnežđenje", kaže Perdiou.

Kako su se kornjače vratile na Kipar?

Povećanju gnezda doprinosi i to što je većina peščanih plaža unutar baza neopterećena, dok svakodnevne patrole dobrovoljaca osiguravaju da aluminijumski kavezi postavljeni na gnezdo ostanu na mestu kako bi zaštitili kornjače od predatora kao što su lisice i psi.

Ljudske aktivnosti na plažama, uključujući vožnju vozila, žurke sa roštiljem ili snažno osvetljenje, kažnjavaju se i iznosima do 17.000 evra ili sa tri godine zatvora.

Perdiou kaže da uprkos uspehu, vlasti neće odustati od svojih napora za očuvanje u partnerstvu sa kiparskom vladom, lokalnim vlastima i volonterima.

Britanija je zadržala dve vojne baze duž južne obale Kipra nakon što je ostrvo u istočnom Mediteranu steklo nezavisnost od kolonijalne vladavine 1960.

One su dom jednog od najprometnijih i najsloženijih aerodroma Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva i u njima se nalazi važna komunikaciona oprema.

Vlasti baze su saopštile da je verovatno da će u baze u narednoj deceniji biti uloženo preko 1,2 milijarde evra.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)