Top lista najboljih evropskih destinacija za jesenja putovanja: Na vrhu i dragulji iz našeg komšiluka

Ako ste u mogućnosti da možete da otkrijete Evropu u bilo koje doba godine, jesen je zaista savršeno vreme za putovanja.

jackie ellis / Alamy / Alamy / Profimedia Maribor je idealan grad za jesenje posete, a nudi pregršt lepih mesta za uživanje i istraživanje grada

U većini glavnih evropskih destinacija upravo je završena najveća gužva, ulice su tiše, gužve su manje, a lokalno stanovništvo lakše obavlja svoje svakodnevne poslove.

Ako odlučite da putujete van turističke sezone, i vi ćete udobnije uživati u restoranima, u miru ćete moći da ispijate kafe u blizini atrakcija, a i fotografije će biti smislenije - bez brojnih nepoznatih lica na njima.

Zato su naši predloži sa vaše jesenje putovanje sledeći:

Maribor - Slovenija

Od sredine septembra lišće mariborskih vinograda dobija najlepše boje.

Maribor ima reputaciju srećnog i gostoljubivog grada, koji je domaćin brojnih međunarodnih kulturnih i sportskih događaja tokom cele godine.

U njemu, možete uživati u aktivnom gradskom odmoru, ali ukoliko preferirate prirodu, lako možete skoknuti do Pohorja. Živopisni prirodni pejzaž nudi beskrajne mogućnosti za planinarenje, biciklizam, skijanje i adrenalinske sportove, što Maribor čini jednom od najboljih destinacija za posetu u Evropi u jesen.

Sevilja - Španija

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia  Sevilja je grad koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sevilja, glavni grad jednog od najlepših regiona na jugu Španije, je evropska destinacija izuzetne lepote. Jedno od njegovih bogatstava, Alkazar, UNESCO je uvrstio na listu svetske baštine.

Klima ovog grada je savršena tokom cele godine, pa ako želite da izbegnete gužvu i odmorite po manjoj ceni, jesen je pravo vreme.

Firenca - Italija

Antonio Balasco / imago stock&people / Profimedia  Firenca je jedan od posećenijih evropskih gradova i lepo je posetiti je u bilo koje doba godine. Jesen je možda ipak najidelanije za posetu ovom istorijskom gradu

Italija je omiljena destinacija putnicima celog sveta, a Firencu vole romatičari i poštovaoci umetnosti. 

U miru jesenjeg dana u Firenci možete da otkrivate Galeriju Ufici, upoznate Mikelanđelovog Davida i obiđete Duomo.

U okolini su i brojne vinarije, koje će dopuniti vaše iskustvo.

Plitvička jezera - Hrvatska

Antonio Balasco / imago stock&people / Profimedia  Nacionalni park Plitvička jezera

Jesenje boje čine Plitvička jezera jednom od najboljih destinacija za putovanje u ovom periodu u Evropi. Ako biste morali da posetite samo jedno mesto u Hrvatskoj, to su svakako Plitvička jezera.

Ako je moguće, posetite Park tokom radnih dana, jer ima mnogo manje ljudi nego vikendom. 

Lugano - Švajcarska

Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia  Lugano je idiličan grad u Švajcarskoj koji turisti prosto obožavaju

Bogatstvo ukusa i boja! Tako opisuju Lugano! Kažu da je to pravo mesto da se obeleži dolazak jeseni sa prijateljima uz čašu dobrog vina i ukusnih domaćih gastronomskih proizvoda.

Tradicionalni Luganski jesenji festival oživljava ulice i trgove starog gradskog jezgra tokom tri dana prve nedelje oktobra. Tada posetioci imaju priliku da otkriju domaću kuhinju i probaju odlična vina iz Tićina u raznim špiljama koje se prostiru po ulicama grada.

Ne propušta se ni jesenja pijaca na kojoj se prodaju lokalni prehrambeni proizvodi i rukotvorine.

Tokom tih dana na ulicama vlada svečana atmosfera, muzika i igra koju nude različiti folklorni ansambli, a u ponudi je i besplatan obilazak sa vodičem.

(M.A./EUpravo zato)