U njoj nema kriminala, a pauza za ručak je sat i po vremena: Zašto ovu prelepu zemlju ne posećuje mnogo turista?

Lihtenštajn je jedna od najmanjih zemalja na svetu, ali ima mnogo toga što turistima može da pruži. Pa ipak, on je jedna od najslabije posećenih zemalja Evrope.

Daniel Kalker / DPA / Profimedia Vaduz, Lihtenštajn, dvorac koji je rezidencija kneževe porodice

Ova mala zemlja proteže se na najviše 160 kilometara kvadratnih, četvrta je najmanja država u Evropi i šesta najmanja na svetu.

Ona nema svoj aerodrom, pa u Lihtenštajn ne možete otputovati avionom, već ćete morati leteti za sat i po udaljeni Cirih u Švajcarskoj.

Ovo je jedna od samo dve zemlje na svetu koje ne samo da i same nemaju izlaz na more, već ga nemaju ni njene komšije, u ovom slučaju Švajcarska i Austrija.

Bez Lihtenštajna ne bi bilo sletanja na Mesec!

Tokom misije Apollo 11 1969. godine upravo je jedna kompanija iz Lihtenštajna bila ključna u istraživanju ponašanja materijala prilikom izlaska iz zemljine atmosfere pa je proizvela zaštitni premaz za raketu, odnosno lunarni modul.

U znak zahvale od NASA su dobili i "suvenir" - zastavu koja je bila na Mesecu, kao i kamenje s Meseca, a oni se danas mogu razgledati u muzeju "Liechtensteinische SchatzKammer" u Vaduzu, glavnom gradu zemlje.

 Po broju stanovnika Lihtenštajn zauzima šesto mesto sa najviše 40 hijada stanovnika, a samo Vatikan, Tuvalu, Nauru, Palau i San Marino imanju manje.

Jedna od najbogatijih zemalja na svetu

Kneževina Lihtenštajn, kako joj glasi službeni naziv, jedna je od najbogatijih zemalja na svetu.

Jaki su, recimo, u izvozu smrznutih pizza, a najjači na svetu u proizvodnji zubnih proteza.

Naime, u tom području Lihtenštajn je svjetski lider, odnosno tamošnja stomatološka kompanija Ivoclar Vivadent, čiji je vlasnik Kristof Celer navodno jedini milijarder u zemlji.

Njegova kompanija, koja se osim protezama bavi i proizvodnjom niza drugih stomatoloških proizvoda, u svojih rukama drži 20 posto tržišta zubnih proteza na svetu.

Na godišnjem nivou proizvedu ih navodno čak 60 miliona.

Lihtenštajn ima i vrlo zanimljivu radnu kulturnu.

Pauza za ručak u toj zemlji traje čak sat i po vremena, od 12 do 13.30 sati, pa se kao takva svrstava na jednu od najdužih na svetu.

Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia  Vaduz, Lihtenštajn

Druga najslabije posećena zemlja u Evropi

Uprkos predivnoj prirodi i planinama kao i opciji zimskog turizma, Lihtenštajn je i druga najmanje posećena zemlja u Evropi, a do nedavno je bila najslabije turistički posećena.

Prema podacima iz 2019. godine posetilo ju je samo 87 hiljada ljudi.

S druge strane, Lihtenštajn je jedna od najsigurnijih zemalja sveta.

Poslednje ubistvo u njoj je zabeleženo navodno 1997. godine, a svi zatvorenici koji služe kaznu dužu od dve godine to rade u Austriji.

Smatra se da je zemlja toliko sigurna da prosečni stanovnik ne oseća potrebu da zaključava vrata.

Velika zabava za sve stanovnike na dan državnog praznika

Lihtenštajn je kneževina, a na njenom čelu je knez Hans-Adam II, koji povodom državnog praznika Staatsfeiertag - 15. avgusta, poziva sve stanovnike te zemlje da mu se pridruže na slavlju u dvorištu njegove palate u Vaduzu, a party se održava i u gradu pa ga krasi i vatromet.

2011. cela zemlja se mogla iznajmiti na Airbnb-u za 70 hiljada dolara po noći 

Svojevremeno je bilo moguće 'unajmiti' celi Lihtenštajn na Airbnb-u po ceni od 70 hiljada dolara za noć, i to za minimum dve noći za ukupno 450 do 900 osoba.

Navodno je, ali neuspešno, tako pokušao da iznajmi i svetski slavni Snoop Dogg.

Povrh svega navedenog, Lihtenštajn se može pohvaliti i zavidnim brojem olimpijskih medalja u alpskom skijanju (jedna na svakih 3800 stanovnika).

Sve do 2009. godine bili su u diplomatskom sporu sa Češkom i Slovačkom oko imovine i zemljišta koje su imali na teritoriji nekadašnje Čehoslovačke.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)