Duž oko 85 kilometara od mesta Švajgen-Rehtenbah, na francuskoj granici, pa sve do Bokenhajma na severu, prostire se jedna od najstarijih i najpoznatijih vinskih trasa u Evropi. Nemačka vinska ruta, poznata kao Deutsche Weinstraße vijuga kroz slikovita sela, pitome brežuljke obrasle vinovom lozom i regije koje vekovima neguju vinsku kulturu.
U jesen, vinogradi postaju zlatni, crveni i narandžasti, vazduh je svež, a ritam života usporen. Zato je to idealno vreme da otkrijete vina koja su oblikovala identitet ove Nemačke regije.
Rizling - kralj nemačkih vina
Naš put je počeo u regiji Rajna-Palatinat, srcu nemačke vinske scene, mestu gde dominira rizling - vino koje savršeno oslikava tlo i klimu iz koje potiče.
Rizling iz ove regije odlikuje se svežinom, izraženom kiselošću i mineralnim notama. Često nosi nežne arome breskve, jabuke, limete i cvetnih tonova, ali i nijanse nafte kod zrelih primeraka, što je njegov zaštitni znak.
Oko 6.000 hektara u Palatinatu je zasađeno ovom sortom, što ovu oblast čini najvažnijom regijom za rizling u Nemačkoj.
Sarland - diskretni dragulj vinske rute
Iako Sarland možda nije prvo ime koje se pojavi na vinskoj mapi Evrope, upravo u toj diskretnosti leži njegov šarm. Umesto glamura velikih vinskih regija, ovde vas dočekuju rustične vinarije, topli osmesi domaćina i čaša vina koja nosi priču o ljubavi, tradiciji i strasti prema zemlji. Bez gužvi i komercijalnog sjaja, Sarland nudi retko iskustvo – priliku da vino doživite iskreno, gotovo intimno, kao da ste njegov lični gost, a ne turista.
Vino i gastronomija - savršeni savez
Na svakom koraku isprobavali smo autentične specijalitete koji prate lokalna vina. Tu je bio Flammkuchen - tanka hrskava pita s pavlakom, lukom i slaninom, mada ima više varijanti sa različitim sastojcima i ukusima. Na primer dimljeni šaran, kobasice, namaz od sira i paprike... sve uz čašu suvog rizlinga - predstavljaju pun doživljaj regije.
Probali smo i Saumagen - jedno od najpoznatijih jela regije - punjeni svinjski želudac, često nazivan "nemački haggis". Sadrži mešavinu svinjskog mesa, krompira, luka i začina. Kuvan je, a zatim sečeni na kriške i prži. Obožavao ga je bivši kancelar Helmut Kol.
Oduševio nas je i Dibbelabbes - tradicionalno jelo sa severa regiona, pravljeno od ribanog krompira, luka, začina, sušenog mesa i peče se u velikoj tiganju ili loncu dok ne postane hrskavo.
Zwiebelkuchen - pita od luka, slanine i kisele pavlake na tankom testu - često se služi u jesen uz Federweißer - mlado, polufermentisano vino, veoma popularno tokom vinskih festivala. Mi smo je pojeli u slast.
Jeli smo i domaću paštetu od svinjske džigerice, Pfälzer Leberwurst, često aromatizovana majoranom, biberom i drugim začinima. Jede se uz svež hleb, kiseli krastavac i čašu vina ili piva. Handkäse mit Musik - sir sa vrlo jakim mirisom, obično se poslužuje sa lukom, sirćetom i uljem, a "mit Musik" se odnosi na posledice konzumacije luka. Ovaj sir je veoma popularan uz vino.
U jednom od brojnih upečatljivih restorana jeli smo i Forelle aus dem Rhein odnosno pastrmku iz Rajne - svežu rečnu ribu, često pripremljenu na plavi (poširana u vinskom bujonu), a posebno je ukusna u vinskim gostionicama uz samu Rajnu.
Od lokalnih specijaliteta od mesa do veganskih i vegetarijanskih jela, ponuda u restoranima je široka i raznovrsna, a lokalni ugostitelji spremni da se prilagode različitim ukusima turista iz celog sveta.
Ipak, gotovo svuda će vam ljubazni domaćini preporučiti nešto lokalno, što ćete pamtiti zasigurno, jer ovde se dobro i kvalitetno jede, a hrana ima posebno mesto u kulturi i tradiciji kraja.
Zašto putovati ovom rutom baš u jesen?
Jesen je vreme kada ova vinska ruta pokazuje svoje pravo lice – bez filtera i turističke gužve. Vinogradi menjaju boje, vazduh miriše na grožđe i zemlju, a umesto brzih obilazaka, imate priliku da zaista razgovarate s ljudima koji vino stvaraju.
Umesto masovne euforije, oseća se smirenost i opuštenost domaćina – posebno tokom oktobarskih festivala vina, kao što je Wurstmarkt u Bad Dürkheimu, koji svake godine okuplja ljubitelje autentičnog vinskog doživljaja, ne zbog spektakla, već zbog atmosfere.
Preporučena vina regije
Klima i uslovi "Nemačke Toskane" poguduju uzgoju kvalitetnog grožđa, pa je samim tim i vino s ovog podneblja visokog kvaliteta.
Gde god da odete, pre svega će vam ponuditi čuveni rizling, ali i za ljubiteljje crvenih i crnih vina neće biti razočarenja.
Nas su oduševili rizling, kralj nemačkih vina, pogodan za različite stilove, od suvih do slatkih, Spätburgunder (Pinot Noir) - elegantan crveni predstavnik koji sve više dobija pažnju i Müller-Thurgau - lagano, voćno belo vino, idealno za one koji tek ulaze u svet vina.
Putovanje za sva čula
Nemačka vinska ruta nije samo turistička destinacija - ona je priča, osećaj, iskustvo koje se ne prepričava već doživljava.
Idealna za jesen, za putnike koji vole prirodu, istoriju i dobru čašu vina.
Spakujte udobnu odeću, prazan kofer za suvenire i dovoljno vremena za uživanje, jer ovde, između vinove loze i čaše rizlinga, vreme teče sporije, baš kako i treba.
Na kraju, ostaje nam da se složimo sa rečima velikog nemačkog pisca, esejiste i filozofa, Ernsta Jüngera "ništa ne čini pejzaž prisnijim od uživanja u vinima koja su rasla na njegovom tlu i bila obasjana njegovim suncem".
(M.A./EUpravo zato)