Mi smo uživali, a sada 'vodimo' i vas! Vina i hrana zbog kojih se vredi uputiti u NEMAČKU TOSKANU

U srcu zlatnih vinograda Rajna-Palatinata i Sarlanda krije se tiha, autentična Nemačka, bez buke, gužve i masovnog turizma. Ova regija nudi jesenje putovanje koje miriše na vino, pečeni luk i istoriju, uz pejzaže kao iz bajke.
Nemačka Foto: EUpravo zato/Milena Antonijević

Duž oko 85 kilometara od mesta Švajgen-Rehtenbah, na francuskoj granici, pa sve do Bokenhajma na severu, prostire se jedna od najstarijih i najpoznatijih vinskih trasa u Evropi. Nemačka vinska ruta, poznata kao Deutsche Weinstraße vijuga kroz slikovita sela, pitome brežuljke obrasle vinovom lozom i regije koje vekovima neguju vinsku kulturu.

U jesen, vinogradi postaju zlatni, crveni i narandžasti, vazduh je svež, a ritam života usporen. Zato je to idealno vreme da otkrijete vina koja su oblikovala identitet ove Nemačke regije.

Rizling - kralj nemačkih vina

Naš put je počeo u regiji Rajna-Palatinat, srcu nemačke vinske scene, mestu gde dominira rizling - vino koje savršeno oslikava tlo i klimu iz koje potiče.

Rizling iz ove regije odlikuje se svežinom, izraženom kiselošću i mineralnim notama. Često nosi nežne arome breskve, jabuke, limete i cvetnih tonova, ali i nijanse nafte kod zrelih primeraka, što je njegov zaštitni znak.

Oko 6.000 hektara u Palatinatu je zasađeno ovom sortom, što ovu oblast čini najvažnijom regijom za rizling u Nemačkoj.

Sarland - diskretni dragulj vinske rute

Iako Sarland možda nije prvo ime koje se pojavi na vinskoj mapi Evrope, upravo u toj diskretnosti leži njegov šarm. Umesto glamura velikih vinskih regija, ovde vas dočekuju rustične vinarije, topli osmesi domaćina i čaša vina koja nosi priču o ljubavi, tradiciji i strasti prema zemlji. Bez gužvi i komercijalnog sjaja, Sarland nudi retko iskustvo – priliku da vino doživite iskreno, gotovo intimno, kao da ste njegov lični gost, a ne turista.

Vino i gastronomija - savršeni savez

Na svakom koraku isprobavali smo autentične specijalitete koji prate lokalna vina. Tu je bio Flammkuchen - tanka hrskava pita s pavlakom, lukom i slaninom, mada ima više varijanti sa različitim sastojcima i ukusima. Na primer dimljeni šaran, kobasice, namaz od sira i paprike... sve uz čašu suvog rizlinga - predstavljaju pun doživljaj regije.

Probali smo i Saumagen - jedno od najpoznatijih jela regije - punjeni svinjski želudac, često nazivan "nemački haggis". Sadrži mešavinu svinjskog mesa, krompira, luka i začina. Kuvan je, a zatim sečeni na kriške i prži. Obožavao ga je bivši kancelar Helmut Kol.

Oduševio nas je i Dibbelabbes - tradicionalno jelo sa severa regiona, pravljeno od ribanog krompira, luka, začina, sušenog mesa i peče se u velikoj tiganju ili loncu dok ne postane hrskavo.

7 činjenica o Nemačkoj vinskoj ruti (Deutsche Weinstraße)

1. Jedna od najstarijih vinskih ruta u Evropi. Osnovana je 1935. godine, čime je postala prva zvanična vinska ruta u Nemačkoj i jedna od prvih u Evropi. Ideja je bila da se promoviše vinogradarstvo i turizam u regionu Pfalca.

2. Proteže se na oko 85 kilometara. Ruta počinje u selu Schweigen-Rechtenbach, tik uz francusku granicu, i završava se u mestu Bockenheim an der Weinstraße na severu. Put vodi kroz vinograde, šumske predele i slikovita sela.

3. Srce rizlinga, kralja nemačkih vina. Region je poznat po rizlingu, koji ovde razvija izuzetnu aromu zahvaljujući toplijoj klimi i tlu bogatom mineralima. Rizling sa ove rute ubraja se među najbolje u svetu.

4. Raj za vinske festivale.
Duž rute se svake godine održava preko 100 vinskih manifestacija, uključujući čuveni Wurstmarkt u Bad Dürkheimu, najveći svetski festival vina, koji privuče i do 600.000 posetilaca.

5.Najveća vinska bačva na svetu. U Bad Dürkheimu se nalazi Dürkheimer Riesenfass, najveća drvena vinska bačva na svetu - kapaciteta 1,7 miliona litara. Iako je simbolično prazna, danas u njoj radi restoran.

6. Savršena za bicikliste i kamper putovanja.Ruta je idealna za bicikliste, jer ima uređene biciklističke staze kroz vinograde, a postoji i mnogo kampova i parkinga za kamper vozila sa vinskim degustacijama nadomak ruke.

7.Vinska princeza i vinska kraljica. Svake godine se u mestu Neustadt an der Weinstraße bira Nemačka vinska kraljica, tradicija koja datira još od 1931. godine i ima veliki kulturni značaj za region.

Zwiebelkuchen - pita od luka, slanine i kisele pavlake na tankom testu - često se služi u jesen uz Federweißer - mlado, polufermentisano vino, veoma popularno tokom vinskih festivala. Mi smo je pojeli u slast.

Jeli smo i domaću paštetu od svinjske džigerice, Pfälzer Leberwurst, često aromatizovana majoranom, biberom i drugim začinima. Jede se uz svež hleb, kiseli krastavac i čašu vina ili piva. Handkäse mit Musik - sir sa vrlo jakim mirisom, obično se poslužuje sa lukom, sirćetom i uljem, a "mit Musik" se odnosi na posledice konzumacije luka. Ovaj sir je veoma popularan uz vino.

U jednom od brojnih upečatljivih restorana jeli smo i Forelle aus dem Rhein odnosno pastrmku iz Rajne - svežu rečnu ribu, često pripremljenu na plavi (poširana u vinskom bujonu), a posebno je ukusna u vinskim gostionicama uz samu Rajnu.

Od lokalnih specijaliteta od mesa do veganskih i vegetarijanskih jela, ponuda u restoranima je široka i raznovrsna, a lokalni ugostitelji spremni da se prilagode različitim ukusima turista iz celog sveta.

Tipičan nemački gradić smešen u Rajna - Palatinatskoj oblasti Foto: EUpravo zato/Milena Antonijević

Ipak, gotovo svuda će vam ljubazni domaćini preporučiti nešto lokalno, što ćete pamtiti zasigurno, jer ovde se dobro i kvalitetno jede, a hrana ima posebno mesto u kulturi i tradiciji kraja.

Zašto putovati ovom rutom baš u jesen?

Jesen je vreme kada ova vinska ruta pokazuje svoje pravo lice – bez filtera i turističke gužve. Vinogradi menjaju boje, vazduh miriše na grožđe i zemlju, a umesto brzih obilazaka, imate priliku da zaista razgovarate s ljudima koji vino stvaraju.

Umesto masovne euforije, oseća se smirenost i opuštenost domaćina – posebno tokom oktobarskih festivala vina, kao što je Wurstmarkt u Bad Dürkheimu, koji svake godine okuplja ljubitelje autentičnog vinskog doživljaja, ne zbog spektakla, već zbog atmosfere.

Preporučena vina regije

Klima i uslovi "Nemačke Toskane" poguduju uzgoju kvalitetnog grožđa, pa je samim tim i vino s ovog podneblja visokog kvaliteta.

Gde god da odete, pre svega će vam ponuditi čuveni rizling, ali i za ljubiteljje crvenih i crnih vina neće biti razočarenja.

Nas su oduševili rizling, kralj nemačkih vina, pogodan za različite stilove, od suvih do slatkih, Spätburgunder (Pinot Noir) - elegantan crveni predstavnik koji sve više dobija pažnju i Müller-Thurgau - lagano, voćno belo vino, idealno za one koji tek ulaze u svet vina.

Rizling Foto: EUpravo zato/Milena Antonijević

Putovanje za sva čula

Nemačka vinska ruta nije samo turistička destinacija - ona je priča, osećaj, iskustvo koje se ne prepričava već doživljava.

Idealna za jesen, za putnike koji vole prirodu, istoriju i dobru čašu vina.

Još jedno od šarmantnih mesta na vinskoj ruti Foto: EUpravo zato/Milena Antonijević

Spakujte udobnu odeću, prazan kofer za suvenire i dovoljno vremena za uživanje, jer ovde, između vinove loze i čaše rizlinga, vreme teče sporije, baš kako i treba.

Na kraju, ostaje nam da se složimo sa rečima velikog nemačkog pisca, esejiste i filozofa, Ernsta Jüngera "ništa ne čini pejzaž prisnijim od uživanja u vinima koja su rasla na njegovom tlu i bila obasjana njegovim suncem".

(M.A./EUpravo zato)