Nemački potrošači morali su da plate 16,7 odsto više za čokoladu u martu nego u istom mesecu prošle godine, objavio je nemački zavod za statistiku. Najveći rast cena zabeležen je kod čokolada (+25 odsto).
Ali primetno su veće i cene ostalih čokoladnih proizvoda takođe (+11,1 odsto), piše Dojče vele.
"Došlo je do neujednačenog kretanja cena konditorskih i poslastičarskih proizvoda", konstatovali su statističari. U martu su poskupeli za ukupno 3,1 odsto. To se pre svega odnosi na cene pralina i čokolada. Nasuprot tome, došlo je do blagog pada cena žvakaćih guma, gumenih bombona i sličnih proizvoda. Poređenja radi, cene hrane u celini su u istom periodu porasle za tri odsto.
A srednjoročna poređenja jasno pokazuju da je čokolada prošle godine morala da se plati 40 odsto više nego 2020, pri čemu je klasična čokolada poskupela za 32 odsto, dok su ostali čokoladni proizvodi morali da se plaćaju čak 46 odsto više. Slatkiši su u tom srednjoročnom periodu poskupeli za 29 odsto, a jaja za čak 38,5 odsto. Za te četiri godine cene hrane u celini su porasle za 33 odsto.
Razlozi za ova poskupljenja su pre svega klimatske promene. Loše berbe su uticale na cene kakaoa poslednjih godina. Periodi suše se smenjuju sa obilnim padavinama, prvenstveno u poljoprivrednim delovima zapadne Afrike. Stabla kakaoa su sve podložnija napadima štetočina koje se brzo i nesmetano razmnožavaju u takvim vremenskim uslovima.
Zapadnoafrička država Obala Slonovače, koja je najveći svetski proizvođač kakaoa, upozorila je na opasnost od propadanja roda zbog prevelikih padavina. Berba se u toj zemlji odvija od aprila do septembra. Prognoze ukazuju na opasnost od obilnih kiša, tako da je ugrožena ne samo količina useva, već i njihov kvalitet. A to znači novo poskupljenje na svetskom tržištu.
(EUpravo zato/DW)