Evropljani obožavaju pivo, ali ne razmišljaju o visokim porezima: Zemlje povećavaju akcize kad god im se stekne prilika

Najniži porez na pivo naplaćuje se u Bugarskoj.

MONDO/Stefan Stojanović

EU zahteva od država članica da naplaćuju minimalnu akcizu na pivo, ali većina zemalja zapravo potražuje više.

Cene piva u Evropi opterećene su visokim porezima, osim PDV-a, jer Evropska unija zahteva od država da naplaćuju najmanje 1,87 evra na 100 litara (26,4 galona).

Ovaj obavezni porez se prevodi na približno 0,0309 evra po standardnoj flaši od 330 ml piva sa 5 odsto alkohola, ali samo nekoliko zemalja ostaje blizu ove stope.

Prema nedavnim podacima koje je objavio američki tink-tenk "Tax Foundation", Finska naplaćuje najviši porez od 0,597 evra po flaši od 330 mililitara piva, sledi Velika Britanija sa 0,413 evra i Irska sa 0,372 evra.

S druge strane, najniži porez na pivo naplaćuje se u Bugarskoj, gde iznosi 0,0316 evra po flaši piva, zatim Nemačka sa 0,0325 evra i Luksemburg sa 0,0327 evra.

Ne dajte se zavarati malim iznosima. U Nemačkoj, koja je 27. na listi, gde se godišnje konzumira gotovo 80 miliona hektolitara piva, minimalni evropski porez na pivo bi sam doneo godišnji prihod od 150 miliona evra u budžet. Izveštaj o porezima naglašava da neke zemlje variraju sa svojim poreznim stopama u zavisnosti od jačine piva, pa viši sadržaj alkohola može koštati više za istu zapreminu

Da bi se uporedile stvarne cene piva, takođe treba uračunati porez na dodatu vrednost (PDV) u svakoj zemlji, koji je odvojen od akcize.

MONDO/Stefan Stojanović 

Porez na alkohol je značajno pitanje u mnogim evropskim zemljama. Neke ga koriste kao alat za smanjenje konzumacije alkohola i ublažavanje njegovih štetnih efekata na javno zdravlje, dok druge daju prioritet smanjenju poreza kako bi podstakle ekonomiju.

U međuvremenu, evropski porez na alkoholna pića varira; pivo se oporezuje manje od žestokih pića, ali više od vina, s tim da nekoliko zemalja uopšte ne naplaćuje akcizu na vino.

Kako su države menjale stope akciza na pivo?

Od 1. januara 2024. godine, nekoliko zemalja EU je blago promenilo svoje stope akciza na pivo.

Studija je istakla samo one zemlje sa povećanjem većim od 0,01 evra po piću, kao što je Francuska, gde je cena porasla sa 7,82 na 7,96 evra po hektolitru po sadržaju alkohola, što je povećanje od 0,04 evra po piću.

Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Estonija, Litvanija i Letonija takođe su povećale poreze na pivo za 0,01, 0,014 i 0,013 evra po piću.

S druge strane, Finska je smanjila svoju akcizu na pivo sa 38,05 na 36,20 evra po hektolitru u januaru 2024. godine, što iznosi 0,03 evra manje po piću.

(EUpravo zato/Kurir.rs)