Ostrvo koje turisti obožavaju ostaje bez kafe u narednih 5 nedelja? To nije jedini problem

Španska Majorka se našla u nepovoljnoj situaciji zbog problema u snabdevanju mlekom i kafom.

Kuttig - Travel / Alamy / Alamy / Profimedia Kafić na Majorki

Majorka, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, navodno bi uskoro mogla da ostane bez svakodnevnih potrepština poput kafe i putera.

Bartolome Servera, predsednik Udruženja distributera hrane i pića Balearskih ostrva, otkrio da bi, ukoliko se nešto ubrzo ne učini, moglo da dođe do nestašica.

On za situaciju u kome se našlo ovo špansko ostrvo krivi globalne faktore.

Servera je istakao da je problem u snabdevanju mlekom zbog čega nema dovoljno putera.

"Veliki broj krava u Evropi je usmrćen zbog čega su značajno smanjene zalihe mleka. Takođe, ptičji grip u SAD je doveo i do povećanja izvoza evropskog mleka u prahu", naveo je.

Prema njegovim rečima, zalihe kafe na Majorki bi takođe mogle da "presuše" u narednih pet nedelja zbog prekida u snabdevanju.

Širom sveta, u područjima gde se gaji kafa, zavladala je suša, iako nije potvrđeno da je to jedan od razloga zašto ovog dragocenog napitka neće biti na Majorci.

Mondo/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Inače, u brazilskom regionu Minas Žerais, gde se proizvodi 30 odsto kafe arabike, zabeležene su manje padavine od uobičajenog.

Slična situacija je i u Vijetnamu, a prema prognozama, ova azijska zemlja bi mogla da zabeleži najmanju proizvodnju kafe u poslednjih 13 godina.

(EUpravo zato/Daily express)