Trgovina između Evropske unije i Rusije pala na najniži nivo! Ovo nije viđeno još od 1999. godine

Trgovinski promet između Rusije i Evropske unije u junu pao ispod pet milijardi evra prvi put u poslednjih 25 godina.

BERND WUSTNECK / AFP / Profimedia

U junu je trgovinski promet između Rusije i Evropske unije (EU) iznosio 4,9 milijardi evra, što je pad od 10 odsto na mesečnom nivou.

Ovo je najniža cifra od septembra 1999. godine kada je trgovinski promet iznosio 4,6 milijardi evra, prema podacima evropske agencije za statistiku Evrostata.

Najveći pad trgovine Rusije u junu zabeležen je sa Portugalijom, za 4,3 puta na 13,2 miliona evra. Takođe, pad je zabeležen sa Češkom i Irskom, za polovinu na 121,5 miliona evra i 41,5 miliona evra.

Istovremeno, Rusija je sa nekim zemljama zabeležila rast robne razmene u junu. Trgovina je porasla sa Bugarskom i Rumunijom za 15 odsto, na 55,8 miliona evra i 12,3 miliona evra. Takođe, povećan je obim trgovine sa Holandijom za 10 procenata i sa Hrvatskom za sedam odsto.

Prema podacima statističke službe, u junu su isporuke ruskih proizvoda u EU smanjene za 14 odsto u poređenju sa majem i iznosile su 2,5 milijardi evra. To je najniži nivo od februara 1999. godine. Osnovu ruskog izvoza u EU činili su gas (1,1 milijardi evra), nafta i naftni derivati (333 miliona evra), kao i gvožđe i čelik (164 miliona evra).

Isporuke evropske robe u Rusiju u junu su smanjene za pet procenata u poređenju sa prethodnim mesecom, na 2,4 milijarde evra. Ključne kategorije evropskog izvoza u Rusiju bile su farmaceutski proizvodi (634 miliona evra), oprema (262 miliona evra) i optički instrumenti (203 miliona evra).

Prema izveštaju Foruma zemalja izvoznika gasa, od početka 2024. godine uvoz ruskog cevovodnog gasa u zemlje EU porastao je za 3,1 milijardu kubnih metara. Izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa opao je u julu za 5,8 procenata na godišnjem nivou, na 1,97 miliona tona, uglavnom zbog planiranih remonta na projektima Gasproma, prenosi Komersant.

Podsetimo, Brisel i Moskva su u zategnutim odnosima još od 2014. godine, a krajem 2021. pokrenut je rat na teritoriji Ukrajine koji je inicirala Rusija. Upravo zato je Evropska unija uvela brojne sankcije Rusiji koje ograničavaju i čak pogoršavaju odnose između njih. Upravo bi to mogao biti razlog ovakvog trgovinskog suficita.

(JA/EUpravo zato/Biznis.rs)