Jedan evro za šoljicu espresa: Firentinski lokal prkosi rastućim cenama kafe, a motiv im je krajnje zanimljiv

Dok cene kafe širom Italije dostižu rekordne iznose, firentinski lokal "Rivoire" pokrenuo je inicijativu "Il Caffè del fiorentino" kojom stanovnicima nudi espreso za samo jedan evro. Ideja nije samo u uštedi, već u simboličnom gestu, da se istorijski centar Firence ponovo otvori za svoje građane, a ne samo za turiste.
Kafa u Firenci Foto: Shutterstock/Elena.Katkova

U trenutku kada je cena kafe u italijanskim barovima na ivici da pređe takozvanu "psihološku granicu" od dva evra, u Firenci je pokrenuta inicijativa koja ide u suprotnom pravcu.

Istorijski lokal Piazza della Signoria nudi građanima Firence kafu po ceni od jednog evra, pod nazivom "Il Caffè del fiorentino" (Fjorentinska kafa).

Od oktobra, stanovnici Firence i okolnih opština mogu da poruče espreso za samo jedan evro, umesto uobičajenih 1,80 evra, i to bez vremenskog ograničenja.

Cilj ove inicijative nije samo da se snizi cena omiljene šoljice kafe, već i da se pošalje simbolična poruka, da se istorijsko jezgro grada ponovo približi svojim stanovnicima, koje često odvraćaju visoke cene i masovni turizam.

"Koliko puta čujem da ljudi kažu: 'u centar nikada ne idem'", kaže Marko Falani, generalni direktor "Rivoirea".

Kako je dodao, Firenca mora da ostane dom svojih građana.

"Kafa za jedan evro možda deluje kao sitnica, ali može značiti mnogo", kazao je on.

Lokal Rivoire osnovao je 1872. godine dvorski poslastičar Enriko Rivoire, a s vremenom je postao simbol elegancije i firentinske tradicije. Danas, pod vođstvom preduzetnika i mecene Karmina Rotondara, ovaj brend širi poslovanje ka Milanu i Veneciji, ali i dalje zadržava svoje srce u Firenci.

Druga strana kafe: poskupljenja i pad potrošnje

Dok "Rivoire" snižava cenu, industrija kafe prolazi kroz ozbiljnu krizu.

Od 2020. godine cena šoljice kafe porasla je za više od 50 odsto, dok su sorte arabika i robusta poskupele za 62, odnosno 78 procenata. Uzroci su brojni: ekstremne klimatske promene u zemljama proizvođačima kao što su Brazil i Vijetnam, rast potražnje na tržištima u razvoju poput Kine i Indije, finansijske špekulacije i porast troškova transporta i logistike.

Prema podacima Nacionalne unije privrednika (Unimpresa), prosečna cena espresa u Italiji mogla bi da dostigne dva evra do kraja 2025. godine, što bi moglo promeniti navike potrošača. Dok potrošnja sirove kafe opada (-6,85% u odnosu na 2022, na 327 miliona kilograma), tržište kafe u kapsulama beleži snažan rast (+18,8%).

Kafa i dalje ostaje neizostavni deo italijanske svakodnevice, ali ispijanje šoljice u baru sve više postaje mali luksuz.

Iz Firence, međutim, stiže drugačija poruka: jednostavan gest, kafa za jedan evro, kao podsećanje da centar grada i dalje pripada njegovim stanovnicima. Dovoljno je da pokažu ličnu kartu kojom dokazuju da žive u Firenci, i kafa je njihova za samo jedan evro.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)