Grčka ostrva ostala bez veze sa kopnom: Ovo je razlog za dvodnevni zastoj u prevozu

Brodske veze između grčkog kopna i ostrva Egejskog i Jonskog mora obustavljene su juče zbog 48-satnog štrajka sindikata pomoraca. Oni su se na ovaj potez odlučili jer zahtevaju povećanje plata.

robertharding / Alamy / Alamy / Profimedia Grčka ostrva na dva dana ostala bez veza sa kopnenim delom zemlje zbog štrajka pomoraca koji zahtevaju veće plate i bolje uslove rada

Sindikati pomoraca PNO i sindikata brodskih mašinista naveli su u saopštenju da zahtevaju poboljšanje uslova rada, potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Oni takođe osuđuju "antiradničku politiku konzervativne vlade" Kirijakosa Micotakisa, kako su je nazvali i brodovlasnika koji upravljaju tim privrednim sektorom, važnim za Grčku.

Vlada je obećala povećanja plata i potpisivanje kolektivnih ugovora i u privatnom sektoru koji su bili na čekanju tokom decenije finansijske krize, od 2009. do 2019. godine, kada su plate i penzije bile drastično smanjene, preneo je B92.

Međutim, pomorci navode da povećanja plata od šest odsto prošle godine i pet odsto ove godine ne odgovaraju troškovima života koji su naglo porasli, i traže dodatno povećanje.

Drugi sindikati privatnog i javnog sektora koji su za 20. novembar najavili generalni štrajk, takođe zahtevaju povećanje plata zbog visokih cena robe i usluga.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)