Omer uzgaja najljuće papričice, a "najubojitiji" je Zmajev dah: Savetuje i kako da se spasimo kada se zaljutimo

Svaku sortu papričice koju je do sada uzgojio, Omer Mešanoviće je sam i probao, a neke od njih su ekstremno ljute!

Youtube/FTV Omer Mešanović predstavlja ljute papričice koje gaji u Donjoj Međidi

Na pitanje kako to da CNC operater uzgaja superljute paprike, Omer Mešanović je odgovorio: "Pa ja živim na selu".

Kada završi smenu, ovaj domaćin iz Donje Međiđe kod Gradačca u susednoj Bosni i Hercegovini uputi se u baštu gde više ni sam precizno ne zna koliko je sorti paprika.

"Ma to samo Bog zna koliko ih imam. Prošle godine je bilo više od 110 različitih sorti, ali mnogo je posla oko toga, treba sve obeležiti, pa sam ove sezone malo smanjio broj na negde oko 80 sorti, ali sam povećao broj biljaka", rekao je Mešanović koji je proizvodnju počeo sasvim slučajno pre nekoliko godina, prenosi Agroklub.

Čili papričice iz Austrije stigle do Donje Međide

Kada je sagradio kuću uz nju je odmah posadio standardno povrće koje većina domaćinstava uzgaja. Onda je, igrom sudbine, seme čili papričice stiglo u Donju Međiđu.

"Rođaka moje supruge nam je to donela od jednog Austrijanca koji ih uzgaja iz hobija. Probao sam da vidim da li će to kod nas uspeti. Znate kako je, čovek nema pojma o nečemu, a upušta se u avanturu, niti zna šta je čili, ni kako se uzgaja, tretira, prihranjuje", rekao je Omer, koga sve te nepoznanice ipak nisu zaustavile.

Pomalo se usavršavao, posećivao grupe na internetu koje okupljaju uzgajivače, povezao se i razmenjivao iskustva sa ljudima izvan BiH. Njima su bile interesantne njihove sorte slatke paprike, a Omeru čili, pa su razmenjivali semenke. Danas ima zaokruženu proizvodnju od semena, preko sadnica do ploda i gotovih proizvoda - sušene paprike, soseva, umaka, tinktura.

"Prodajem ih najviše po BiH, preko interneta. Sve sam uradio što sam mogao, dostigao vrhunac, samo je ostalo da pronađem nekoga da uzima veću količinu, da osiguram plasman", ispričao je Mešanović koji je ove godine zasadio 1.200 biljaka.

Kompletna proizvodnja je na otvorenom, pa je ove godine vodio bitku s vremenom. Uprkos svemu, zadovoljan je iako bi uspeh bio veći da ima plastenik.

"Gde god sam pokucao na vrata, niko nije imao sluha za to što radim. Obraćao sam se svima, samo obećavaju, niko ne haje. Volio bih da imam plastenik od 200-300 kvadrata. To su biljke koje mogu da daju plodove do 11. meseca, jer konstantno cvetaju, ako imaju adekvatne uslove i temperaturu", objasnio je.

Nekoliko noći se temperatura spuštala do šest, sedam stepeni, a ona već ispod 10 stepeni ne može da obavlja vegetaciju.

Izmet golubova

Ipak, uspeo je i po suši da dosta uzgoji. Zalivanje je rešio sistemom "kap po kap“ i za njega koristi samo čistu vodu. Za prehranu koristi fermentisano đubrivo, odnosno, izmet od divljih golubova, koji sam skuplja, ali to ne pušta u sistem, već ručno na sedam do deset dana zalije svaku biljku.

"Golubove sam pustio na tavan, donose mi sreću i vrlo dobru prehranu, u izmetu su kalijum, natrijum i azot", kazao je Omer priznavši da je zbog njih imao problema sa suprugom.

Bilo je kaže i galame, jer sve isprljaju, ali zasad je supruga popustila.

Od najkvalitetnijih plodova, još u punom jeku berbe ostavio je seme, pa ga već sada ima i u ponudi za one koji su zainteresovani za ove ljute plodove.

Muhammad Labib Adilah / Alamy / Alamy / Profimedia 

U bašti plodovi još pristižu, a Omer svakog dana nabere oko sedam kilograma i stavlja u mini-sušaru koju je nabavio. Ni sam ne zna koliko godišnje ubere, ali svaka biljka u proseku daje oko pola kilograma ploda, teških od 5 do 15 grama.

Sve ljute papričice sam proba

Svaku sortu papričice koju je do sada uzgojio i sam je probao. Neke od njih su ekstremno ljute, čak i ljuće od one koja je po Ginisu registrovana kao najljuća.

"Po Ginisu je bila najljuća registrovana Karolina riper, davno je sela na taj tron, kad je izmerena ljutina od 1.6 do 2,2 miliona skovila (merna jedinica "ljutine"). Uzgojio ju je Ed Kari. Međutim, sad je isti čovek napravio sortu Peper X, izmerena je 2.693.000 ljutine, ta još nije puštena na tržište", poručio je Mešanović.

Ipak, misli da ima mnogo ljućih od ovih koje su registrovane, poput na primer "Zmajevog daha" kojeg i sam uzgaja. A za one samouverene, koji hrabro preteraju sa zalogajem papričice - spas je u mleku.

"Samo mleko i mlečni proizvodi poput jogurta i kiselog mleka mogu pomoći kada se čovek oljuti paprikom, sok i voda ni slučajno ne dolaze u obzir", savetovao je domaćin iz Donje Međiđe.

(EUpravo zato/Agroklub)