Mile i Dragana Blagojević iz sela Žabare kod Topole više od 20 godina u svom dvorištu gaje kivi.
Ova tropska biljka već se odomaćila kod njih, pa iz godine u godinu donosi sve više plodova.
"Već u trećoj godini je rodio i svake godine rađa, nekad manje, nekad više, ali nikada nas nije ostavio bez plodova. Ove sezone je manji prinos zbog mraza, obraćemo negde oko 100 plodova, a inače bude između 500 i 600", rekao je Mile Blagojević za Agroklub.
Kako da sadnice kivija budu kvalitetne?
On ističe da se sadnice moraju kupiti na moru da bi bile kvalitetne i rodne. Takođe, neophodno je prisustvo i muške i ženske biljke.
Da bi kivi doneo plodove ne zahteva previše nege, u vrelim letnjim danima važno je redovno zalivanje.
"Lagano se gaji, ništa posebno ne zahteva, prihrana nije potrebna. Orezuje se u proleće kao i vinova loza, zalivanje normalno", naveo je Mile.
Berba ovog voća na njihovom imanju je obično krajem oktobra ili početkom novembra, a kivi može dugo da stoji.
Milova supruga Dragana najčešće od ovog voća kuva slatko.
Inače, kivi je poreklom iz Kine, relativno je mlada voćna vrsta. Počela je da se gaji u Novom Zelandu pre 50-ak godina, potom u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. U Srbiji se uglavnom gaji na okućnicama.
(EUpravo zato/Agroklub)