Kada ćemo svi imati iste punjače: Postoji nekoliko razloga zašto EU uvodi ove promene

Univerzalni punjači bi izbrisali razlike koje postoje među korisnicima, pa bi tako i vlasnik ajfona na isti način punio telefon kao i neko ko koristi android.

Daniel Kraso / Alamy / Alamy / Profimedia Punjači USB tip C bi mogli da pune više različitih uređaja

Evropska unija je svojevremeno najavila da će do kraja ove godine svi mobilni telefoni, tableti i drugi manji elektronski uređaji, koji su prodati na teritoriji EU, koristiti isti punjač.

U pitanju je punjač USB-C, a i laptopovi bi trebalo da počnu da ga upotrebljavaju do 2026. godine.

Iako se 2024. godina bliži kraju, punjači nisu još postali univerzalni.

Kompanije poput "Epla" su se odupirale prelasku na USB-C navodeći zabrinutost zbog potencijalnog elektronskog otpada koji bi nastao usled gomilanja starih punjača. Osim toga, požalili su se i da to ograničava njihovu slobodu u kreiranju jedinstvenih punjača i drugih dodataka za uređaje.

Proizvođačima je, svakako, potrebno vreme da ponovo dizajniraju svoje proizvode i prilagode lance snabdevanja sa novim pravilima. To podrazumeva i značajna ulaganja i logističke promene za šta "Epl" nije mnogo zainteresovan.

Ipak, 2023. su Ajfon 15 predstavili sa punjačem USB-C, a i drugi veći brendovi su se povinovali merama poput "Samsunga" i "Dela". Ko se bude oglušio o ove obaveze, suočiće se sa kaznama i biće mu ograničen pristup evropskom tržištu.

Univerzalni punjači bi izbrisali razlike koje postoje među korisnicima, pa bi tako i vlasnik ajfona na isti način punio telefon kao i neko ko koristi android.

U međuvremenu, kompanije će nastaviti da prodaju uređaje koji ne zadovoljavaju nove standarde dok se ne istroše zalihe. Potpuni prelazak ka univerzalnim punjačima će se najverovatnije dogoditi do 2030. godine.

Evropska unija procenjuje da će ova promena smanjiti elektronski otpad za skoro 11.000 tona godišnje. Na taj način će se eliminisati nepotrebni punjači jer će korisnici jedan moći da koriste za napajanje više uređaja.

Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia  Laptopovi bi trebalo da pređu na punjače USB-C do 2026. godine

Procenjuje se i da će potrošači uštedeti i do 250 miliona evra godišnje tako što neće morati da za svaki uređaj kupuju zaseban punjač.

Zašto EU želi jedinstvene punjače?

Osim što se ističe da bi uvođenjem univerzalnog punjača mogla da se smanji količina elektronskog otpada, zvaničnici EU kažu i da je to vrlo praktično rešenje. Potrošači više neće morati da nose više punjača za različite uređaje. To posebno pogoduje onima koji često putuju ili koriste više uređaja.

Takođe, punjač USB tip C spada u višenamensku i efikasnu tehnologiju. Podržava brži prenos podataka i višu isporuku energije u odnosu na starije modele. To znači da se uređaj može napajati brže, a radiće bolje.

(EUpravo zato/Nemko.com)