Španija je poznata po svojim šunkama, a popularni "hamon" spada i u najbolje suhomesnate proizvode na svetu, makar po izboru gastronomskog portala Taste Atlas.
Prva tri mesta zauzele su varijacije iste španske šunke, odnosno hamon iberiko (Jamón Ibérico). Hamon iberiko de belota se dobija od domaćih crnih pirinejskih svinja koje se hrane žirovima.
Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regularne boje ili crne. Bitno je i da se ne drže u zatočeništvu, a gajenje mora da ispunjava specifične standarde.
U prvih 10 ulaze i italijanski pršut iz Parme i San Danijela kao i portugalski "Presunto do Alentejo".
Deseto mesto je zauzeo njeguški pršut. Navodi se da se svinjsko meso tradicionalno soli morskom solju, a onda se presuje kako bi se izbacio višak tečnosti. Potom se dimi i suši na hladnom planinskom vazduhu - čitav proces proizvodnje traje oko godinu dana. Meso se na kraju seče na tanke listiće i može da se servira uz bilo šta od sira, hleba i salata do testenina.
Užička pršuta je zauzela ponosno 12. mesto, a ističe se da se može služiti sa sirom, zimnicom, hlebom kao i da dobro ide uz vino.
Na listi najboljih svetskih suvih mesa nalaze se i dalmatinski pršut (19. mesto), istarski pršut (20. mesto), drniški pršut (22. mesto) dok je zlatiborska pršuta na 23. poziciji.
Na poslednjem, 74. mestu, pomenuta je slovenačka prekmurska šunka.
(EUpravo zato/Taste Atlas)