Ova voćka je dobra za probavu: To je zvanično priznato i u EU

Evropska Unija ima izuzetno stroge kriterijume pogotovo kada je reč o zdravstvenim pitanjima, pa je zeleno svetlo za kivi svojevrsni presedan.
Foto: Shutterstock

Iako su nam uvek govorili da šljive pomažu u probavi, kivi je i zvanično prepoznat u Evropskoj uniji kao voćka koja ima benefite po zdravlje.

Evropska komisija je odobrila zdravstvene tvrdnje da "konzumiranje zelenog kivija doprinosi normalnoj funkciji creva povećanjem učestalosti stolice".

Drugim rečima, kivi pomaže da lakše idete u toalet.

Evropska Unija ima izuzetno stroge kriterijume, pa je zeleno svetlo za kivi svojevrsni presedan.

Proizvođačima hrane je zabranjeno da daju bilo kakve zvanične izjave o vezi između hrane i zdravlja osim ako ne dobiju posebno odobrenje Komisije.

U poslednjih pet godina odobrene su samo tri "zdravstvene tvrdnje", a manje od jedne osmine prijava uspe da preživi naučnu proveru Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Odluka je doneta nakon zahteva kompanije "Zespri International Limited" sa Novog Zelanda, najvećeg svetskog trgovca kivijem, koji ovim voćem snabdeva trećinu svetskog tržišta.

Odobrenje je rezultat više od 15 godina istraživanja koja pokazuju da konzumiranje dva zelena kivija dnevno (oko 200 grama ploda) održava stvari, pa... u pokretu.

Nije lako dobiti blagoslov EU kada se govori o zdravlju

Dobiti dozvolu koja se tiče zdravstvenih pitanja u Briselu, teže je nego što se čini.

Pravila su stroga s razlogom: EU želi da zaštiti potrošače od obmana. Sve tvrdnje moraju da budu naučno potkrepljene, potpuno jasne i ne smeju da zavaravaju ljude.

Neka od poznatijih odobrenja uključuju: "kalcijum je potreban za normalan rast i razvoj kostiju kod dece" i "vitamin C doprinosi održavanju normalne funkcije imunog sistema".

Ipak, nisu svi dobili mesto za stolom EU, mnogi i dalje čekaju.

Foto: Shutterstock

Probiotici, na primer, još nemaju zvanično priznanje. EFSA tvrdi da dokazi nisu dovoljno čvrsti, pa proizvođači jogurta ne mogu da napišu "dobro za vaša creva" na ambalaži, osim u vrlo specifičnom slučaju kultura koje pomažu varenje laktoze.

Zbog toga potrošači u EU na rafovima ne mogu da vide oznaku "probiotici".

Biljni preparati, poput biljnih čajeva i ekstrakata, takođe su u regulatornom vakuumu. EFSA je još 2010. zaustavila njihovu evaluaciju, iako se neke prelazne tvrdnje podnete pre 2008. i dalje mogu koristiti pod posebnim uslovima.

Kivi je, međutim, prošao test.

EFSA je 2021. potvrdila da postoji stvarna uzročno-posledična veza između konzumiranja zelenog kivija i održavanja normalnih crevnih funkcija.

Nakon usaglašavanja oko formulacije, EU je odobrila potrošačima razumljiv izraz da svež kivi može da poveća "učestalost stolice".

Izvršni direktor kompanije "Zespri", Džejson Te Brejk, nazvao je to prekretnicom.

"Priznanje Evropske komisije da kivi ima ulogu u zdravlju organa za varenje odražava jedan od načina na koji pomažemo ljudima da napreduju zahvaljujući dobrobiti ovog voća", rekao je on.

Dozvola da se kivi promoviše kao voće koje pomaže probavi možda nije najseksipilniji slogan, ali je sigurno delotvoran.

(EUpravo zato/Euronews)