Deca mlađa od 15 godina više neće moći da budu na društvenim mrežama! Pooštravaju se pravila - "biće teška borba"

Evropska zemlja odlučila je da pooštri pravila u vezi sa starosnom granicom dece na društvenim mrežama.

IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Norveška će povećati minimalnu starosnu granicu za korišćenje društvenih mreža na 15 godina, u sklopu kampanje koju norveška vlada vodi protiv tehnoloških kompanija za koje tvrdi da su "usmerene protiv dečijih mozgova". 

Premijer Norveške, Jonas Gar Store, priznao je da će to biti "teška borba", ali je istakao da političari moraju intervenisati kako bi zaštitili decu od "moći algoritama".

Lider Laburističke partije izjavio je da industrija u koju spadaju društvene mreže zloupotrebljava korisnike i da ih "usmeravaju na jednu stvar i prave pasivnim". Skandinavska zemlja već ima minimalnu starosnu granicu od 13 godina. Uprkos tome, više od polovine devetogodišnjaka, 58 odsto desetogodišnjaka i 72 odsto jedanaestogodišnjaka je na društvenim mrežama, prema istraživanju Norveške medijske uprave.

Vlada je obećala da će uvesti dodatne mere zaštite kako bi sprečila decu da zaobiđu starosna ograničenja, uključujući izmenu Zakona o zaštiti podataka, tako da korisnici društvenih mreža moraju imati 15 godina da bi pristali da platforma obrađuje njihove lične podatke, kao i razvoj barijere za verifikaciju starosti na društvenim mrežama.

"To šalje veoma snažnu poruku. Decu moramo zaštititi od štetnog sadržaja na društvenim mrežama. Veliki tehnološki giganti su usmereni protiv dečijih mozgova. Znamo da je ovo teška borba, jer su u pitanju jake kompanije, ali upravo zato je politika potrebna", rekao je premijer za norvešku štampu.

Iako je priznao da društvene mreže mogu da ponude zajedništvo usamljenoj deci, izrazio je zabrinutost.

"Naprotiv, to može dovesti do toga da postanete usmereni samo na jednu stvar i pasivizovani, jer se sve dešava veoma brzo na ekranu," dodao je.

Da mogu roditelji da kažu "ne"

Ministarka za decu i porodicu, Kjersti Tope, na sastanku u Stavangeru sa roditeljima koji se zalažu za strože regulisanje interneta za decu, rekla je da je ova mera takođe osmišljena da pomogne roditeljima.

"Takođe je reč o tome da roditeljima damo sigurnost da kažu 'ne'. Znamo da mnogi zaista žele da kažu 'ne', ali ne osećaju da to mogu".

Rekla je da vlada istražuje metode za sprovođenje ovih ograničenja koje ne bi narušile ljudska prava.

(EUpravo zato/Gardijan)