Počela manifestacija Radost Evrope: Deca iz beogradskih škola ugostiće mlade ambasadore iz dvanaest zemalja

55. Međunarodni susret dece Evrope - Radost Evrope održava se u Beogradu pod sloganom „Kako raste pamet" od 2. do 5. oktobra 2024. Manifestacija je posvećena jubileju - 50 godina od prvog izdanja knjige Budimira Nešića „Kako raste pamet".

Youtube printscreen/DKCBeograd Manifestacija Radost Evrope počela je danas i traje do 5.oktobra a organizatori su najavili brojne manifestacije

Dečji kulturni centar Beograd je organizator manifestacije Radost Evrope koja počinje danas, a pripremljen je atraktivan program za učesnike.

Urednici manifestacije Lazar Dubovac i Tijana Savičin najavili su da je reč o programu koji neguje tradicionalne vrednosti, drugarstvo, ljubav i porodicu, sa ciljem da manifestacija ostane ista kao što je bila na svom početku.

"Deca iz cele Evrope dolaze na jedno mesto da se upoznaju i žive u porodicama njihovih vršnjaka u Beogradu. Da bi se to ostvarilo, potrebna je bila velika podrška beogradskih osnovnih škola i zato su škole, porodice i deca jedan od stubova manifestacije Radost Evrope", istakla je Savičin.

Urednica Likovnog konkursa „Radost Evrope", Lidija Seničar naglasila je da ovaj konkurs prevazilazi granice Evrope, te da će se svi nagrađeni radovi naći na zajedničkoj izložbi tokom trajanja manifestacije.

Deca iz beogradskih osnovnih škola ove godine ugostiće i družiće se sa mladim ambasadorima iz dvanaest zemalja: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Crne Gore, Češke, kao i sa decom iz daleke Afrike, Namibije. Svoje umeće i tradiciju predstaviće i deca iz Srbije.

Pored učesnika manifestacije, i sva zainteresovana deca i šira javnost moći će da prisustvuju programima festivala, kao što su: izložba XXVI Međunarodnog likovnog konkursa, tradicionalni karneval kroz centar grada, gala koncert u MTS dvorani, koncert „Susreti prijateljstva" u sali „Donka Špiček" u DKCB-u i ekološko-sportski dan, uz podršku JKP „Zelenilo - Beograd".

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas na otvaranju manifestacije "Radost Evrope" u Narodnoj Skupštini da su deca najbolji ambasadori mira i saradnje u svetu, kao i da odrasli treba da se ugledaju na to u ovim izazovnim vremenima.

Ona je na svečanom prijemu poželela dobrodošlicu svoj deci i rekla da se oseća počastvovano, što kao predsednica Skupštine i ujedno kao predsednica Skupštinskog odbora za prava deteta ima priliku i privilegiju da otvori "Radost Evrope".

"Kao što znate Radost Evrope je najveći i nastariji festival dečjeg stvaralaštva na evropskom kontinentu. Od svog osnivanja 1968. godine je simbol igre, pesme i drugarstva, razumevanja drugog i drugačijeg. Ovaj festival omogućava deci da bolje upoznaju jedni druge, da međusobno predstavljaju običaje zemalja, kako bi se u nekom idelanom svetu u budućnosti bolje razumeli, više cenili i poštovali, gradili mostove među zemljama i narodima", poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, ove godine susrete posebno čini dragocenijim to što su u Srbiju došla i deca iz Namibije, čime se šire granice ove manifestacije van Starog kontinenta.

Za danas je nakon svečanog otvaranja i defilea predviđeno i otvaranje izložbe u Dečijem kulturnom centru Beograda koje je u 16 časova, a iz programa za naredne dane izdvajamo:

Četvrtak, 3. oktobar 

18.00 h Gala koncert - MTS dvorana

Petak, 4. oktobar

10.00 i 13.30 - Koncerti „Susreti prijateljstva"

Subota, 5. oktobar 

10.00h - Ekološka akcija i zabavno rekreativni program - park Ušće

(M.A./EUpravo zato/danubeogradu.rs)