Bake, deke i prijatelji mogu da dobiju novac za čuvanje deteta: Šta je Švedskoj donela reforma roditeljskog odsustva?

Roditelji u Švedskoj sada mogu da prenesu plaćene dane roditeljskog odsustva na osobe koje nisu zakonski staratelji njihovoj deci, uključujući bake i deke i prijatelje.

IMAGO / imago stock&people / Profimedia Reforma roditeljskog odsustva u Švedskoj omogućila je nadoknadu za bake i deke koji čuvaju unuke

Švedska je bila prva zemlja koja je uvela plaćeno roditeljsko odsustvo očevima davne 1974. godine. Danas očevi u toj zemlji uzimaju oko 30 odsto plaćenog roditeljskog odsustva, kažu podaci švedske Agencije za socijalno osiguranje.

Danas, 50 godina kasnije, bake i deke u Švedskoj za čuvanje svoje unučadi mogu da dobiju i novčanu naknadu.

Reforma roditeljskog odsustva koju je švedska vlada sprovela 1. jula omogućava prenos dana plaćenog roditeljskog odsustva na rođake ili prijatelje.

Bolja ravnoteža između poslovnog i privatnog života i promocija rodne ravnopravnosti

Švedska agencija za socijalno osiguranje Forsakringskassan, kaže da bi nova šema trebalo da omogući porodicama veću fleksibilnost.

Nova pravila o roditeljskom odsustvu dozvoljavaju roditeljima da prenesu do 45 dana svog plaćenog odsustva na nekoga ko nije zakonski staratelj deteta.

Samohrani roditelji mogu da prenesu do 90 dana po detetu od ukupno 480 dana plaćenog odsustva.

"Cilj novog zakona je da se roditeljima pruži veća fleksibilnost i veće mogućnosti i da se olakša spajanje porodičnih sa poslovnim obavezama. Nova reforma daje veće mogućnosti, na primer, samohranim starateljima i takođe čini roditeljsko odsustvo dostupnim različitim tipovima porodica, što će verovatno promovisati rodnu ravnopravnost", rekao je za Euronews Stefan Forsberg, direktor operacija roditeljskog osiguranja u Forsakringskassanu.

Novo pravilo dozvoljava čak i penzionerima da uzmu roditeljsko odsustvo.

Marija Karlson, koja živi u Stokholmu sa svojim trogodišnjim sinom Liamom, kaže da se obradovala novom zakonu. 

Ona je samohrani roditelj, a roditelji joj često pomažu.

"Moja majka mi je pomagala i podržavala me otkako se Liam rodio. Bila je od velike pomoći. Čak mi i sada pomaže dva dana u nedelji i uzima ga iz predškolske ustanove, što mi omogućava da radim više jer inače radim pola radnog vremena (80%) rekla je ona.

"Odlično je što sa ovom šemom sada da mogu da prenesem roditeljske dane majci tako da ona dobija neku vrstu nadoknade", dodala je Marija.

Marijina majka Žor Karlson je ranije radila za Švedsku agenciju za socijalno osiguranje, a sada je penzionerka. Ona misli da je nova šema "dobra za sve".

Kada se dani prenesu, primaoci koji brinu o detetu mogu da podnesu zahtev za roditeljski dodatak.

Marija je prošlog meseca prenela desetak dana na Žor preko veb stranice agencije za socijalno osiguranje kako bi isprobala novu šemu.

"Koristićemo ovu šemu jer mama može da uskoči na više dana kada se dete razboli i ostane kod kuće. Tako rastereti mene brige, pa mogu da radim više što znači za naš kućni budžet", kaže Marija.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)