Među 24 najbolje salate na svetu! Gotovo je obavezna na srpskim trpezama, a jedan sastojak je čini posebnom

Šopska salata našla se na listi najboljih svetskih salata, među specijalitetima iz Italije, Francuske, Japana i Meksika.

Šopska salata Foto: Pamka/Shutterstock

U velikom izboru 24 najbolje salate na svetu koji je nedavno objavio američki CNN, svoje mesto našla je i šopska salata (Shopska salad), tradicionalno jelo poreklom iz Bugarske, ali jednako voljeno i na srpskim trpezama.

Ova šarena, osvežavajuća mešavina iseckanog paradajza, krastavca, pečenih paprika, crvenog luka i svežeg peršuna, uz obilje sitnog belog sira nalik feti, oličenje je jednostavne, ali bogate balkanske kuhinje. Prelivana maslinovim uljem i po želji obogaćena crnim maslinama ili ljutom paprikom, šopska salata često se posmatra i kao gastronomski simbol regiona.

Na listi se našla i pancanela(Panzanella), italijanska salata od bajatog hleba, paradajza, krastavaca, crnog luka i celera, začinjena sirćetom i maslinovim uljem. Poreklom iz Toskane, ova salata je nekada bila jelo siromašnih seljaka, dok je danas obavezni deo letnjeg jelovnika. Francuska nišarska salata (Salade Niçoise) stiže iz Nice i kombinuje tunjevinu, kuvana jaja, krompir, boraniju, paradajz, masline i kapare, sve servirano na svežim listovima salate i začinjeno laganim dresingom.

U Aziji, jušeng(Yusheng) iz Singapura ima i ceremonijalnu ulogu, priprema se za Lunarnu novu godinu i sadrži sirovu ribu, rendano povrće i razne začine, koji se zajednički bacaju uvis uz želje za sreću i prosperitet. Indijska narangi salata (Narangi salad) kombinuje pomorandže, čili papričice, šargarepu i kupus, začinjena mešavinom sirćeta i meda koja joj daje specifičnu ravnotežu slatkog i kiselog. Sa Bliskog istoka dolazi salat kacuc(Salat Katzutz), izraelska varijanta jednostavne salate od paradajza, krastavca i peršuna, začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom.

Meksička kuhinja je zastupljena kroz iseckana salata sa jikamom i pepitasom (Chopped salad with jicama and pepitas), hrskavu kombinaciju krastavaca, narandže, ananasa i avokada, uz osvežavajući dresing od avokada i začin tajin. Švedska nudi gamaldaš presgurka (Gammaldags Pressgurka), kisele krastavce tanko sečene, pritisnute i marinirane u mešavini sirćeta, šećera i bibera, često se služe uz teža jela poput ćufti.

Iz Južne Amerike dolazi ensalada de palmitos, odnosno salata od srži palme, tipična za Argentinu i pravljena od konzerviranih srca palme, avokada i paradajza, začinjena limunovim sokom i posuta mladim lukom i korijanderom. U Mjanmaru, posebnu pažnju privlači lapet toke (Laphet Thoke), salata od fermentisanih čajnih listova, mešana sa povrćem, orašastim plodovima i ribljim sosom, koja se smatra pravom eksplozijom ukusa.

ensalada de palmitos Foto: ArtbyPixel/Shutterstock

Grčka verzija salate, horiatiki(Horiatiki), poznata i kao “seoska salata”, pravi se bez zelene salate, ali sa obiljem paradajza, krastavaca, crvenog luka, maslina i parčeta fete, prelivene maslinovim uljem i posute origanom. Slična joj je i španska pipirana (Pipirrana), letnja salata iz Andaluzije, jednostavna mešavina paradajza, paprika, crnog luka i krastavca, uz maslinovo ulje i vinsko sirće.

Iz Tajlanda dolazi popularna som tum (Som Tum) – salata od zelene papaje sa kikirikijem, ljutim papričicama, limetom i ribljim sosom, dok se iz Sjedinjenih Američkih Država ističe kob salata (Cobb salad), bogata proteinska mešavina piletine, slanine, jaja, avokada, paradajza i plavog sira. Takođe iz Amerike dolazi i valdorska salata (Waldorf salad), klasična kombinacija jabuka, celera, oraha i majoneza, uz dodatke poput grožđa ili suvog voća.

Bliski istok nudi i poznatu tabule salatu (Tabbouleh) iz Libana, sa peršunom kao glavnim sastojkom, uz dodatak bulgura, paradajza, mente i limunovog soka. Japan se predstavlja sa sunomonom(Sunomono), kiselom salatom od krastavaca sa sirćetom i susamom, dok Nemačka donosi švapsku krompir salatu (Schwäbischer Kartoffelsalat), sa krompirom, bujonom, sirćetom i lukom, bez majoneza.

Švapska krompir salata Foto: PratchayapornK/Shutterstock

U Indoneziji se služi gado-gado (Gado-gado), mešavina kuvanog i svežeg povrća, jaja i tofua, uz bogati dresing od kikirikija. Iranska širazi salata (Shirazi salad) kombinuje paradajz, krastavac i luk uz dodatak kiselog soka od nezrelog grožđa, dok ruska salata olivije (Olivier salad), poznata i kao ruska salata, sadrži kuvani krompir, šargarepu, jaja, grašak, kiseli krastavac i meso, sve povezano majonezom.

Na kraju, etiopska timitim salata (Timatim) sa paradajzom, lukom i začinom berbere, kao i istočnoafrička kačumbari (Kachumbari), jednostavna kombinacija paradajza, luka i ljutih papričica, upotpunjuju ovu raznoliku i šarenu listu salata koje, kako CNN piše, otkrivaju više o kulinarstvu i kulturi nego što se na prvi pogled čini.

I dok se svet divi raznim ukusima, svima nama poznata šopska salata zasluženo stoji rame uz rame sa najvećim gastronomskim klasicima.

(EUpravo zato)