I Vatikan se oglasio povodom otvaranja Olimpijskih igara! Nedelju dana kasnije, imali su da kažu samo ovo

Bura oko otvaranja Olimpijskih igara u Parizu se ne stišava, a sada je reagovao čak i Vatikan.

YouTube/Screenshot/Eurosport

Vatikan je saopštio da je ožalošćen zbog ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu gde je, prema navodima, ismejana slika Leonarda da Vinčija "Tajna večera".

"Sveta stolica je bila tužna zbog određenih scena sa ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu i ne može a da se ne pridruži osudama poslednjih dana zbog uvreda učinjenih mnogim hrišćanima i vernicima drugih religija", navodi se u saopštenju za javnost na francuskom jeziku.

Podsetimo, jedna od scena na ceremoniji otvaranja 26. jula ličila je na biblijsku scenu Isusa Hrista i njegovih apostola koji dele poslednji obrok pre razapinjanja, ali su predstavljene drag kraljice (izraz za muškarce obučene u žene kako bi zabavljali publiku), transrodna manekenka i goli pevač kao grčki bog vina Dioniz.

Organizatori Paris 2024 izvinili su se dva dana kasnije, rekavši da nikada nije postojala namera da se ne poštuje bilo koja verska grupa.

Umetnički direktor otvaranja rekao je da to nije bilo inspirisano hrišćanskom tajnom večerom, već paganskom gozbom povezanom sa istorijskom Olimpijadom.

"Na prestižnom događaju gde se ceo svet okuplja oko zajedničkih vrednosti, ne bi trebalo da bude aluzija koje ismevaju verska ubeđenja mnogih ljudi. Sloboda izražavanja, koja se očigledno ne dovodi u pitanje, nalazi svoju granicu u poštovanju drugih", dodao je Vatikan.

Vatikan nije rekao zašto je izdao svoje saopštenje više od nedelju dana nakon ceremonije otvaranja.

Papa Franja imao je telefonski razgovor 1. avgusta sa turskim predsednikom Tajipom Erdoganom, o kom je sam Erdogan rekao da su razgovarali o događaju u Parizu.

Iako je Vatikan kasnije Rojtersu potvrdio da je poziv održan, nije želeo da komentariše ono o čemu su lideri razgovarali.

Bugarska pravoslavna crkva takođe je osudila skeč koji podseća na biblijsku scenu, kako i brojna javnost, među kojima je i ona iz Srbije.

(JA/EUpravo zato)