Vlada Italije i Nacionalna asocijacija italijanskih opština (ANCI) pokrenule su inicijativu da se italijanska kuhinja uvrsti na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Italija već ima 61 lokalitet pod zaštitom kao svetsku baštinu i 19 nematerijalnih kulturnih nasleđa.
Uobičajena definicija kuhinje jeste način pripreme hrane karakterističan za određenu zemlju ili regiju. Ali za Italijane, kuhinja je mnogo više od toga, to je porodični ritual, čin zajedništva koji zaslužuje zaštitu.
Zato su Ministarstvo poljoprivrede, suverenosti hrane i šumarstva, Ministarstvo kulture i ANCI zajednički podneli kandidaturu italijanske kuhinje za upis na listu UNESKO nematerijalnog nasleđa.
Vest je obznanjena u nedelju širom Italije, ali i na ambasadama širom sveta, u okviru događaja pod nazivom "Nedeljni ručak - Italijani za stolom", tokom kojeg su hiljade ljudi uživale u tradicionalnim italijanskim jelima.
Ne štite samo recept, već ceo ritual
"Ne kandidujemo samo način kuvanja, iako bi regionalne kuhinje Italije same po sebi mogle da budu deo UNESCO baštine, već ritual", rekao je ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida.
"To je ritual koji počinje izborom namirnica, nastavlja se u kuhinji, a završava za stolom, gde još uvek razgovaramo o tome šta jedemo. To je italijanska kuhinja - znanje koje se prenosi generacijama, radost okupljanja i održavanja porodičnih i prijateljskih veza. Nedeljni ručak je najviši izraz te kulture koju nam ceo svet zavidi", poručio je ministar.
Premijerka Meloni: Italijanska kuhinja vredi 250 milijardi evra
Premijerka Đorđa Meloni izjavila je da nedeljni ručak nije samo tradicija, već i ključan deo italijanske ekonomije.
"Za mene je nedeljni ručak bio vreme provedeno s bakom i dekom. Sećam se i 'pastarela' - kolača, posebno 'diplomate'", rekla je premijerka gostujući na italijanskoj televiziji RAI.
"Italijanska kuhinja je nešto najposebnije što imamo. Ona najbolje govori o našoj kulturi, identitetu, tradiciji, snazi, ali i o našoj ekonomiji. Vredna je oko 250 milijardi evra širom sveta i zato želimo da je i zvanično priznamo kao svetsku baštinu", poručila je Meloni.
Kultura, teritorija i zajedništvo
Ministar kulture Alesandro Đuli naglasio je koliko je italijanska kuhinja raznolika i ukorenjena u geografiji i istoriji zemlje.
"Od visoke gastronomije do tradicionalne kuhinje naroda, Italija je bogata jedinstvenom kombinacijom sastojaka, jela, običaja i rituala. Hrana je ogledalo naše civilizacije. Italijanska kuhinja odražava društvo, istoriju i naš odnos prema zemlji."
Predsednik ANCI-ja i gradonačelnik Napulja, Gaetano Manfredi, istakao je važnost zajedničkog obroka.
"Hrana je stub našeg identiteta i moćan društveni lepak. Ne postoji obrok bez deljenja, niti sto bez priče. Nedeljni ručak spaja generacije i zajednice. Upravo zato smo ga izabrali kao simbol u kandidaturi za UNESCO", rekao je Manfredi.
Italija - zemlja svetske baštine
Italija već ima najviše lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a u svetu - čak 61.
Na listi nematerijalne baštine nalazi se još 19 elemenata, uključujući operu i tradicionalno zvonarstvo.
Odluka UNESCO-a o tome da li će italijanska kuhinja biti proglašena nematerijalnim kulturnim nasleđem očekuje se u decembru.
(M.A./EUpravo zato/euronews.com)