Dodeljena Nobelova nagrada za mir! Priznanje za organizaciju koja okuplja preživele iz Hirošime i Nagasakija

Dobitnik Nobelove nagrade za mir je japanska organizacija Nihon Hidankju koja se zalaže za to da se u svetu ne koristi nuklearno oružje.

Yoshio Tsunoda Generalni sekretar japanske gruepa onih koji su preživeli atomsku bombu 'Nihon Hidankjo', Sueiči Kido

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobila je japanska organizacija "Nihon Hidankio" koja okuplja preživele od atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju, objavio je Nobelov komitet u Oslu.

Prema obrazloženju, ova prestižna nagrada dodeljena je organizaciji zbog njenog dugogodišnjeg rada na stvaranju sveta bez nuklearnog oružja, kao i zbog zalaganja da se ono više nikada ne upotrebi.

Pokret poznat kao "Hibakuša" nastao je kao reakcija na atomske napade iz avgusta 1945. godine. Njegovi članovi su neumorno radili na podizanju svesti o razornim humanitarnim posledicama upotrebe nuklearnog oružja. Tokom vremena, ovaj pokret je doprineo stvaranju snažne međunarodne norme, poznate kao "nuklearni tabu", koja stigmatizuje upotrebu nuklearnog oružja kao moralno neprihvatljivu.

"'Hibakuša' nam pomaže da shvatimo nezamislivu patnju i bol uzrokovane nuklearnim oružjem. Nobelov komitet prepoznaje ohrabrujuću činjenicu – nuklearno oružje nije korišćeno u ratovima skoro 80 godina. Napori 'Nihon Hidankioa' i sličnih organizacija značajno su doprineli stvaranju ovog nuklearnog tabua", navodi se u obrazloženju Komiteta.

Takođe se ističe da je "Nihon Hidankio" dao veliki doprinos kroz svedočanstva, rezolucije, javne pozive i godišnje posete Ujedinjenim nacijama i mirovnim konferencijama, kako bi podsetili svet na hitnu potrebu za nuklearnim razoružanjem.

"Jednog dana 'Hibakuša' neće biti među nama kao svedok istorije, ali uz snažnu kulturu sećanja i kontinuiranu predanost, nove generacije u Japanu prenose iskustvo i poruku svedoka. Inspirišu i obrazuju ljude širom sveta. Na taj način pomažu u održavanju nuklearnog tabua. Nobelova nagrada za mir za 2024. ispunjava želju Alfreda Nobela da prizna napore od najveće koristi za čovečanstvo", kaže se u obrazloženju Komiteta.

Nobelova nagrada za mir, čija je vrednost oko milion dolara, priznanje je za značajna postignuća u oblastima mirovnih procesa, razoružanja i smanjenja vojnih kapaciteta. Od svog osnivanja 1901. godine, nagradu je dobilo 110 pojedinaca i 30 organizacija, a neke organizacije su je dobijale više puta.

(EUpravo zato)