Institut za javno zdravlje Srbije proslavio VEK postojanja: Jubilej obeležen svečanom akademijom uz brojne zvanice

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" danas je proslavio veliki jubilej - 100 godina postojanja i rada na očuvanju javnog zdravlja. Održana je svečana akademija kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici, lekari i zdravstveni radnici, kao i predstavnici javnog života.

EUpravo zato/Milena Antonijević Danas je obeležen jubilej -100 godina Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut

Svečanom akademijom obeleženo je 100 godina postojanja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Akademiji su prisustvovale brojne zvanice prvenstveno iz oblasti zdravstva i javnog zdravlja ali i zvaničnici, predstavnici predsednika države i vlade, kao i javnog života.

Direktorka Instituta prof. dr Verica Jovanović uručila je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru priznanje za podršku u radu Instituta.

Takođe, priznanje za doprinos u unapređenju javnog zdravlja direktorka Batuta je uručila i predsedniku države Aleksandru Vučiću, koje je preuzela njegova savetnica Verica Lazić.

Jovanovićeva je istakla kontinuiranu podršku i pomoć države na čemu se i ovom prilikom zahvalila, dodavši da bez te pomoći mnogi izazovi sa kojima su se Institut i njegovi zaposleni suočavali - od epidemija do savremenih zdravstvenih problema - ne bi bili uspešno savladani.

"Želimo da izrazimo zahvalnost za kontinuiranu podršku i ulaganje u javno zdravlje. Veliku zahvalnost dugujemo i ministru Lončaru na viziji i strateškoj podršci koja je omogućila modernizaciju Instituta", kazala je prof. dr Jovanović.

Jovanovićeva je istakla da je misija Batuta je praćenje nezaraznih bolesti i prevencija, a ne samo reagovanje u vanrednim situacijama.

"Kao Institut učestvujemo u kreiranju zdravstvene politike Republike Srbije, što je bila praksa pre sto godina i nastaviće da bude ubuduće", navela je ona.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, Zlatibor Lončar, čestitao je Batutu veliki jubilej i istakao da je Institut kroz različite istorijske procese oblikovan da bude ključna javnozdravstvena institucija u Srbiji.

EUpravo zato/Milena Antonijević  Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar na svečanoj akademiji povodom proslave jubileja -100 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut

On je dodao da je Institut Batut čvrst temelj, bedem i osnov zdravstvenih ustanova.

"Kompleksne istorijske okolnosti koje su obeležile vek postojanja Instituta doprinele su njegovom rastu i značaju", rekao je ministar Lončar.

On je naglasio da je zdravlje najveća vrednost i pravo svakog čoveka.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano najavio je buduću saradnju sa Institutom, ali i istakao dugogodišnju saradnju i borbu na očuvanju javnog zdravlja u uslovima epidemija i pandemija, kao što je bila Kovid 19.

On je rekao da je Batut kroz vreme pokazao da je dorastao velikim izazovima, a čelnicima i zaposlenima čestitao veliki jubilej uz želju da u novom veku nastave tu borbu energično kao i do sada.

Skano je kazao da se svet suočava sa novim izazovima, da naša zemlja nije pošteđena toga, a posebno je istakao tri ključne oblasti koje će biti u fokusu kada je javno zdravlje u pitanju, u narednim godinama.

To su, prema njegovim rečima, problem konzumacije duvana i duvanskih proizvoda, borba protiv klimatskih promena koje donose brojne probleme u oblasti javnog zdravlja, i korišćenje veštačke inteligencije u medicini u vremenima koja dolaze.

EUpravo zato/Milena Antonijević  Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano na obeležavanju jubileja Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut

U čast jubileja Instituta Batut, vršilac dužnosti Pošte Srbije Zoran Anđelković uručio je direktorki Verici Jovanović poseban poklon - prigodnu poštansku markicu.

EUpravo zato/Milena Antonijević  V.D. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković uručio je direktorki Instituta prigodnu poštansku marku u znak jubileja

 Svečanosti akademije doprineo je i nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički". 

Takođe, u čast jubileja, Institut Batut će biti domaćin dvodnevnog međunarodnog kongresa "Javno zdravlje - dostignuća i izazovi".

(M.A./EUpravo zato)