Nemačka kompanija, jedan od svetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema se za pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi.

Ovu informaciju je za BiznisInfo.ba potvrdio Kristijan Karijus, direktor korporativnog razvoja i državnih poslova ovog nemačkog giganta, piše hrvatski list Poslovni dnevnik.

Reč je o kompaniji za koju je ranije rečeno da otvara proizvodni pogon u Prnjavoru. Ali Karijus je otkrio da se zapravo spremaju za pokretanje proizvodnje u Derventi.

Kompanija je već registrovana u Bosni i Hercegovini i trenutno ima 90 zaposlenih. Početak proizvodnje u Derventi planiran je za početak 2025. godine.

Na ovaj način nemački gigant želi da se drži rokova koje ima za svoje kupce u pogledu isporuka.

"To ne znači da smo zaustavili sve oko Prnjavora, ali trenutno radimo na pokretanju proizvodnje u Derventi", rekao je Karijus.

Na pitanje šta će biti sa investicijom u Prnjavoru o kojoj je ranije bilo reči, on je odgovorio: "Budućnost je otvorena".

"Trenutno imamo 90 zaposlenih. Ako se stvari budu dobro razvijale, očekujemo da ćemo do 2030. ili 2032. godine dostići 1.000 zaposlenih", istakao je.

Planirani iznos koji ova kompanija planira da uloži u Bosnu i Hercegovinu u narednih osam godina je oko 38 miliona evra.

Inače, početak proizvodnje autodelova u Bosni i Hercegovini uslediće iz sličnih pogona koje kompanija ima u Austriji, Češkoj i Maroku.

(JA/Poslovni.hr)