Prva velika konferencija Saveta evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora u Srbiji (CEBAC), posvećena tematici Expo 2027, održana je u Beogradu.

Sanja Ivanić, generalna sekretarka CEBAC-a, otvorila je skup naglašavajući da je posvećenost i cilj Saveta da podrži svoje kompanije članice i poveže ih sa ključnim akterima na tržištu Srbije, te da je upravo ova konferencija jedan korak ka realizaciji tog cilja.

Ovaj značajan događaj okupio je više od 200 preduzeća članica CEBAC-a, koji su imali priliku da se upoznaju sa ključnim detaljima i planovima za predstojeći EXPO 2027, koje su predstavili generalni direktor EXPO 2027, Dušan Borovčanin, i Boris Bjelica, generalni direktor Građevinske direkcije Srbije.

Među brojnim prilikama koje Expo donosi privredi Srbije, posebno se ističe očekivani dolazak više od 100 delegacija iz celog sveta, organizacija oko 8.000 paralelnih događaja i dolazak više miliona posetilaca. Ovaj prestižni događaj će se fokusirati na inovacije, infrastrukturne projekte i održivi razvoj, pružajući tako platformu za napredak i saradnju sa privrednicima.

CEBAC EXPO CONF 2 (1).jpg
CCFS 

Nakon radnog dela konferencije, upriličeno je svečano potpisivanje i priključenje Irsko-srpske privredne komore CEBAC-u, koji sada čini 14 evropskih poslovnih organizacija sa više od 2.000 preduzeća u Srbiji.

Prvu CEBAC konferenciju podržale su kompanije na čelu sa Mega Concept i Sauter, kao i: Alumil, Alu Koenig Stahl, Butangas, Enerplan, dm drogeriemarkt Beograd, JAF Nova Pazova, Klett, Patent Co, Datalab Panteon, Raiffeisen banka, Strabag i Rauch.

CEBAC - Savet evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora u Srbiji - osnovan je 14. maja 2024. godine kada je Memorandum potpisalo 13 evropskih privrednih komora koje zajedno broje više od 2.000 preduzeća članica.

CEBAC je posvećen unapređenju pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih preduzeća u Srbiji, bilo sa međunarodnim ili lokalnim kapitalom, kao i unapređenju trgovinskih odnosa između evropskih zemalja i Srbije.

(EUpravo zato)