"Veliki su benefiti od članstva u EU, a pogotovo za članice sa manjim privredama, kao što su Srbija i Hrvatska", kaže Pero Mijakić, direktor Hrvatske gospodarske komore.

Mijakić ističe i odličnu saradnju sa kolegama iz Privredne komore Srbije, a evo i kako ocenjuje trenutno okruženje za poslovanje kompanija u Srbiji?

- Već duži niz godina okruženje je takvo da privlači strane investitore. Država raznim merama to i podstiče. Srpska privreda je poslednjih godina pogođena neprilikama koje su globalne, kao što je bila pandemija korona virusa i nesretni ratovi. Sve to je uticalo na poskupljenje energenata i ostalih sirovina, a posledica je povećanje cena gotovo svih proizvoda. Inflacija nije zaobišla ni Srbiju, a ona je faktor koji ne doprinosi stabilnosti poslovanja. Međutim inflacija polako posustaje. U Srbiji se takođe pojavljuje problem nedostatka radne snage kako visokokvalifikovane tako i proizvodne.

Sama činjenica da se u Srbiji pojavljuje sve više investitora je znak da je poslovno okruženje zadvoljavajuće. Svaki strani investsitor dolazi u Srbiju da proširi svoje poslovanje i ostvari određeni profit što je razumljivo. Država ima privredni rast i povećava svoje budžetske prihode koje dalje usmerava za dobrobit čitave populacije. Politika se ne može u potpunosti odvojiti od privrede jer određuje okvire i regulative.

Inicijativa Otvoreni Balkan svim investitorima u Srbiju pruža mogućnosti poslovanja i u ostalim članicama Inicijative što je jako dobro.

Spomenuo bi još samo jedan jako značajan projekt politike koji će sigurno pozitivno uticati na daljnje investicije a to je EXPO.

Kako HGK, predstavništvo u Srbiji doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja?

- Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Srbiji svojim aktivnostima prezentuje mogućnosti ulaganja hrvatskih kompanija u Srbiju, pomaže u plasmanu proizvoda i usluga iz Hrvatske. Pruža svu potrebnu podršku u savladavanju određenih izazova koji se pojavljuju. Isto tako Predstavništvao HGK u Srbiji prezentuje srpskim kompanijama mogućnosti ulaganja u hrvatsku privredu i pomaže im u ostvarivanju poslovnih kontakata.

Želim da istaknem i izuzetnu saradnju sa kolegama iz Privredne komore Srbije u svim segmentima. Pored navedenog značajne su i organizacije raznih tematskih konferencija, okruglih stolova, radnih sastanaka i edukativnih radionica.

Šta zajedno možemo da uradimo da izgradimo poverenje?

- Zajedno možemo raditi na otklanjanju svih eventualnih prepreka koje se pojavljuju u poslovanju između naša dva tržišta i što je jako bitno isticati pozitivne primere uspešnog poslovanja. Nekako mi se čini da su negativne vesti i primeri učestaliji od onih dobrih a verujte da je puno više dobrih. Moramo priznati da su odnosi što se tiče politike ponekada na nižem nivou nego što bi privrednici želeli i oni stvaraju neku psihološku barijeru u donošenju odluka u vezi novih investicija, turističkih poseta.

Da li platforme poput ove mogu da doprinesu boljem razumevanju i poboljšanju poslovnih odnosa?

- Naravno da nove platforme poput EUpravo zato mogu i hoće doprineti boljem razumevanju i poboljšanju poslovnih odnosa. Hrvatska je članica EU i mi bismo želeli da i Srbija što pre postane punopravni član. Tada više ne bi postojale ni tehničke prepreke za lakše odvijanje prometa robe i usluga. Veliki su benefiti od članstva u EU, a pogotovo za članice sa manjim privredama, kao što su Srbija i Hrvatska. Vaša platforma će doprineti da se bolje shvate prednosti tržišta kao što je EU.