Depozitna stopa ostala je na četiri odsto, najviša u istoriji ECB dugoj dve i po decenije. Zvaničnici razmatraju koliko brzo mogu da smanje kamatne stope, ali ističu da im je potrebno više dokaza o usporavanju rasta cena. Za sada snažan rast plata održava pritisak na domaće cene, saopštila je banka.

Zbog dosadašnjeg uspeha u usporavanju bazne inflacije, "mi smo sigurniji, ali nismo dovoljno samouvereni i očigledno nam je potrebno više dokaza", rekla je predsednica ECB Kristin Lagard.

Prošlog meseca godišnja stopa inflacije u evrozoni usporila je na 2,6 odsto, približavajući se cilju centralne banke od dva odsto. Ipak, kreatori politike u banci, koja određuje kamatne stope za 20 zemalja koje koriste evro, bili su oprezni u pogledu prebrzog smanjenja stopa i pojačavanja inflatornih pritisaka.

Sa novim prognozama koje ukazuju na nižu inflaciju i rast, kreatori politike ECB u četvrtak su nagovestili da se pripremaju za prvo smanjenje kamatnih stopa, verovatno u junu, pod uslovom da dolazeći podaci, posebno o platama, potvrđuju taj trend, prenosi Reuters.

"Nismo razgovarali o rezovima na ovom sastanku, ali tek počinjemo da razgovaramo o povlačenju našeg restriktivnog stava", rekla je predsednica ECB na konferenciji za novinare.

Ona je nagovestila da će se to verovatno dogoditi na sastanku 6. juna, jer će do tada biti objavljeni podaci o platama za prvi kvartal.

U junu će se znati mnogo više

ECB će u međuvremenu održati još jedan sastanak 11. aprila, kada će se, prema rečima Lagard, znati malo više, ali će se u junu znati "mnogo više". Predsednica ECB istkala je da inflacija opada prema ciljanih dva odsto i da se sada očekuje da će u naredne dve godine biti niža nego što se očekivalo pre nekoliko meseci.

U novim kvartalnim ekonomskim projekcijama objavljenim u četvrtak, ECB je smanjila svoju prognozu rasta cena u ovoj godini sa 2,7 na 2,3 odsto i saopštila da očekuje da će inflacija opasti na 1,9 procenata u leto 2025. godine i da će ostati na tom nivou do kraja 2026. godine. Lagard je izrazila opreznost, ističući da je potrebno više dokaza pre nego što ECB snizi stope.

Investitori su predvideli tri ili najverovatnije četiri smanjenja na stopu od četiri odsto koju ECB plaća na bankarske depozite, a stopa bi mogla da bude oborena do 3,25 ili 3,0 odsto. ECB očekuje da će BDP evrozone porasti za 0,6 odsto ove godine, u poređenju sa prethodnom prognozom od 0,8 odsto.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je takođe u četvrtak da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

(JA/EUpravo zato)